2020.12.02., szerda - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Élettel teli parkká formálódik a Vizslapark

2017. július 05. szerda, 18:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Vizslapark rendelkezésre álló, így első írásos említésének tekinthető dokumentuma 1800-ból származik, ezen a térképen „Visla hídjai kaszáló” felirattal szerepel. Ez alapján feltételezhető, hogy a jelenlegi park területe egy Visla nevű ember tulajdona volt egykor. Kiderül ebből az is, hogy semmi köze nincs a vizsla, mint kutyafaj elnevezéshez.

Minderről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere beszélt a Vizslapark már megkezdett rekonstrukciójáról szóló sajtótájékoztatón. Felidézte azt is, hogy a ma Kisvizslának nevezett területet 1927-ben választotta le az akkori városvezetés, a tervezett Szent István tér kialakítása a világháború miatt hiúsult meg. 1945 után csapolták le a területet a Visla-patakkal együtt. A tulajdonképpeni mai formáját 1969-ben nyerte el, akkor Ifjúsági parknak nevezték el. Többek között megemlítette, hogy Kisfaludi Strobl Zsigmond Liliom című alkotását a szökőkúttal együtt 1970-ben állították fel, ahogy a Lenin szobrot is, amit abban az évben november hatodikán avattak fel. A szobrot 1991-ben távolították el, helyére épült a Címerház 1997-ben, amikor a város első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepelték.

Balaicz Zoltán, Vigh László, Bali Zoltán, Arnhoffer András és dr. Buzu László projektmenedzser

Visszatérve a jelenre úgy fogalmazott, a TOP-program keretéből most jelentős fejlesztés valósulhat meg a Vizslaparkban, ami jól illeszkedik a város zöldfelületi stratégiájához. Kiemelte Vigh László és Bali Zoltán a források lehívásával, illetve a tervezéssel, a lakókkal való egyeztetésekkel kapcsolatosan végzett munkáját, melynek köszönhetően az elsők között valósulhat meg ez beruházás a TOP-programból.

Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője arról beszélt, többször tartottak lakossági fórumot, melyen az itt élők elmondhatták, milyen parkot szeretnének a város szívében. Kívánalmaiknak megfelelően határozták meg a funkciókat, melyek közül az első és legfontosabb elvárásként jelentkezett, hogy a kisgyerekes anyukák számára a park egy élhető terület legyen. Ennek megfelelően a nagyvizslai régi játszóteret átalakítják természetes anyagok felhasználásával organikus játszótérré. A Kisvizsla játszóterét szintén megújítják, ami a belváros legnagyobb játszótereként méltó párja lesz a kertvárosi Bóbitának. Itt az édesanyáknak egy pavilont is létesítenek, ahol férfi és női mosdó kap helyet pelenkázóval. A parkőrök szolgálati helyisége is itt lesz.

A meglévő trafóház mellett kerítéssel elzárt kutya-játszóteret alakítanak ki, így a gyermekes szülőknek nem aggódniuk a négylábúak miatt. A lakók kívánsága szerint megtartják, sőt új növényekkel, fákkal, virágokkal bővítik, szépítik a meglévő zöldfelületet, melyek kiültetésére ősszel és jövő tavasszal kerül sor. Negyedik elvárásként pedig térkővel és közvilágítással ellátott ökosétányt létesítenek a Kisvizslától a Platán sorig, a jelenlegi növényzetet meghagyva. Sportolási lehetőségre is lesz mód, hiszen felújítandó sportpálya mögé felnőtt játszóteret létesítenek, valamint egy négyszáz méteres futókört. Mindemellett új utcabútorokat helyeznek ki, és két kerékpáros pihenőt is létesítenek. A kivitelezés a sikeres közbeszerzést követően ősszel kezdődhet meg – többek között lakókkal közös növényültetéssel –, és 2018 nyarán fejeződne be.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt fűzte hozzá, hogy kevés város büszkélkedhet ekkora parkkal, ami megújulva számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít majd az itt élőknek tiszta levegővel, zöld környezetben.

A Vizslaparkban jelenleg a Zalavíz Zrt. dolgozik Ezzel kapcsolatban Arnhoffer András vezérigazgató elmondta, minden TOP-programos beruházásnál plusz feladatként jelentkezhet a meglévő közművek cseréje. IA negyvenéves ivóvízvezeték helyett azért fektetnek le újat, hogy a felújított parkot ne kelljen feltúrni egy esetleges csőtörés miatt. A beruházást 37 millió forintból valósítják meg.

A kapcsolódó galériában a látványtervek tekinthetők meg a leendő Vizslaparkról.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK