2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Energetikai korszerűsítés a kollégiumban

2017. január 03. kedd, 16:46
Forrás: Antal Lívia Fotó: AL
Közel 140 millió forintos pályázati forrásból újulhat meg külsőleg a zalaegerszegi Kaffka Margit Tagkollégium, az igencsak elavult épületen energetikai korszerűsítést végeznek el.

A rekonstrukcióra a Zalaegerszegi Tankerületi Központ jogelődje nyújtotta be a pályázatot az elmúlt év őszén – közölte a kollégium ebédlőjében tartott sajtótájékoztatón Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vezetője. A munkálatok három részből állnak, a falak és a tető szigeteléséből, a külső nyílászárók cseréjéből valamint egy 30 kW-os napelemrendszer beépítéséből, ami a villamos energiát váltja ki. Az energetikai korszerűsítéssel évi tízmillió forintos megtakarításra számítanak, mely összeget a tankerülethez tartozó intézmények karbantartására, fejlesztésére fordítják majd.

A beruházás tervezése során teljes energetikai felmérés készült, továbbá környezetvédelmi szempontból figyelembe vették azt is, hogy mentesítsék az épületet a káros anyagoktól. Így minden azbeszttartalmú anyagot eltávolítanak a lapos tetőből, helyette korszerű alumínium-tetőszerkezetet építenek be. A kivitelezés befejezési határideje 2017. december 31-e.

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy már akkor tervezték a felújítást, amikor még az önkormányzat volt a működtetője a kollégiumnak. Ekkor az épület fenntartója már a KLIK volt, 2017. január elsejétől pedig annak jogutódja, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ a fenntartója és egyben a működtetője is. A polgármester méltatta a tankerület és az önkormányzat korrekt kapcsolatát, ami ezen projekt tervezésében és pályázatában is megnyilvánult. Kiemelte, a város 2020-ig milliárdos nagyságrendben fordít forrásokat a helyi gimnáziumok és általános iskolák felújítására a TOP-programból.

Sümegi László önkormányzati képviselő, a városi középiskolai kollégiumok igazgatója elöljáróban szintén az önkormányzat és a tankerület jó kapcsolatát dicsérte. Emlékeztetett arra, hogy önkormányzati és pályázati forrás segítségével a két másik kollégiumot korábban külsőleg megújították. Ez a pályázat most a Kaffka Margit Tagkollégium rekonstrukcióját teszi lehetővé, ami 160 diák lakhatást biztosítja a 447 fő összes kollégista közül. A városkép, valamint a két középiskola szomszédsága miatt is fontos az épület külcsíne, egyúttal a szülők számára sem mindegy, milyen esztétikai környezetben töltik el diákéveiket gyermekeik.

Az igazgató ezért bízik abban, hogy a külső rekonstrukciót követően a belső terek megújítása is megvalósulhat. Az elmúlt esztendőben informatikai fejlesztést hajtottak végre ebben a tagintézményben is, ahol idén a vizesblokkok felújítását tervezik. Ha minden az elképzeléseik szerint alakul, akkor két év múlva ez az intézmény lesz Zalaegerszeg legkorszerűbb kollégiuma, hangsúlyozta.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK