2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fényfestés a Kvártélyházban

2021. október 11. hétfő, 17:14
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Látványos Napok a Kvártélyházban” címmel szervezett fesztivált péntek és szombat este a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. Mindkét nap sötétedés után várták az érdeklődőket látványos fényjátékkal, fényfestéssel a nyári színház udvarán, sőt a TV-toronynál is.

 Varázslatos erdő és más motívumok

Tompa Gábor ügyvezető érdeklődésünkre elmondta: a fesztivál a Látványos Egerszeg/VisualZeg rendezvénysorozat részeként valósult meg, melyhez a TOP egyik pályázata biztosította a forrást.

- Tulajdonképpen ez a projekt záróeseménye, amit már meg kellett volna rendeznünk, ám a járvány miatt csak most kerülhetett rá sor. Arra gondoltunk, hogy az ősz kezdetén viszünk egy kis színt a hétvégébe, és „átfestünk” két sokak által kedvelt helyszínt, a Kvártélyház udvarát és a TV-tornyot – fogalmazott.

A vizuális művészetek világához kapcsolódó látványos eseményen óránként változott a Kvártélyház udvarának dizájnja és színe. Absztrakt motívumokat, „varázslatos erdőt”, állatfigurákat láthatott többek között a közönség. A TV-torony pedig folyamatosan változtatta a színét.

- Aki ismer, vagy látott már néhány általam rendezett előadást, az tudhatja, hogy nagyon közel áll hozzám ez a műfaj. Szeretek vetíteni a színdarabok alatt, sőt más városi rendezvényeken is többször sor került már hasonló fényfestésekre. Kiegészítve mindezzel a művészi élményt. Először 2002-ben a Woyzeck, majd az Óz című előadásokon használtam vetítést, akkor még kisipari módszerekkel. A technika azóta rengeteget fejlődött, most nagy vetítőkkel, mozgóképes projektorokkal dolgozunk. A munka érdemi részét egy fővárosi cég végzi, mégpedig egy igazi profi és világot látott szakember, Megyeri András vezetésével.

Tompa Gábor hozzátette: papaír alapú rajz és számítógépes grafika adja a fényjáték során látható motívumok alapját. A kész művet aztán Bécsben hívják elő, mégpedig üvegre.

A fesztiválon a fényjátékon túl korabeli fotókat is vetítettek Zalaegerszegről. De a nyári színház irodájában is megelevenedett a múlt, hiszen a látogatók az úgynevezett „greenbox” segítségével visszarepülhettek a régi városba, sőt retró szobabelsőben is helyet foglalhattak.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK