2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A megye első ultrafutójára emlékeztek

2017. március 21. kedd, 16:56
Szerző és fotó: Antal Lívia
Hári Gyulára (1957–2016), Zala megye, Zalaegerszeg első ultrafutójára emlékeztek futótársai a közelmúltban. Bérces Edit ultrafutó világbajnok kezdeményezésére létrejött zalaegerszegi futófórumon neves sportemberek idézték fel személyiségét, sportszeretetét.

Bérces Edit, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karának főiskolai docense köszöntőjében a rendezvény céljáról elmondta, egy nagyszerű ember nagyszerű teljesítménye előtt szeretnének fejet hajtani. Egyúttal azt az üzenetet közvetítenék, hogy jöjjön el az idő, amikor valamennyi zalai futó teljesítménye visszamenőleg is bekerül egy adatbázisba, mert eredményeik jelenleg sem városi, sem megyei szinten nincsenek számon tartva. Az, hogy mostani ultramaratoni ranglisták léteznek, az az amatőr Lakatos Roland szorgalmának köszönhető.

Főhajtás Hári Gyula nagyszerű teljesítménye előtt

A 75 éves Tabajdi József, aki a Budapest Maratont 25-ször futotta le, azt mondta, óriási tisztelettel emlékezik Hári Gyuszira, akivel több hazai és nemzetközi versenyen együtt indult. Igazán jó sportbarát volt, megdöbbentette halálhíre. Tabajdi József egyébként már több mint kétszázszor teljesítette a 42 kilométeres maratoni távot, tíz alkalommal ért célba a 350 kilométeres Bécs– Budapest Szupermaratonon, és 1992-ben az Athén–Spárta közötti 246 kilométeres távot is lefutotta.

Söjtöry Elvira 42. születésnapjára határozta el, hogy életében először lefutja a maratont, mellyel egyúttal meg is alapította a szombathelyi Elvira Maratont. Ő is számtalan versenyen találkozott Hári Gyulával, akit ugyanúgy éltetett a futás szeretete, mint bármelyiküket, és aki része volt a futók nagy családjának, melynek tagjai közösségszeretetükről híresek.

A pécsi Hammer Emil együtt katonáskodott Hári Gyulával Zajdán. Mint mondta, nyugodt, jó szívű emberként ismerte meg, és már akkor 30 kilométereket futott.

1995 decemberében rendezték meg az első Zalaegerszegi Szilveszteri Hegyimaratont, melynek kétszeres győztese, Käsz Ferenc bagodi testnevelőtanár akkor együttfutott Hári Gyulával. Mint mondta, nagy élmény volt élőben találkozni olyan futóval, aki háromszor teljesítette a Spartathlont. Teljesítményét annak okán is méltatta, hogy Hári Gyula minden munkanap kétszer lefutotta a tizenegy kilométeres távot Zalaegerszeg és Gellénháza között munkából jövet-menet, miközben keményen ledolgozta műszakját olajbányászként.

Benczik Ferenc egykori felettes és unokabáty azt fűzte hozzá, hogy Gyuszi nagyon szorgalmas, kemény kitartó és dolgozó ember volt a munkahelyén és a magánéletében is. Felemelő és megható érzés, hogy most rá emlékezünk, mondta.

A 78 éves erdőkertesi Bozó Pál, aki már 5-6-szor körbefuthatta volna a Földet, magányos futóként, de mindenekelőtt szerény, eredményeivel nem kérkedő emberként jellemezte Hári Gyulát. Hajdu Imre zalaegerszegi gyalogló szintén szerénységét és mérhetetlen kitartását emelte ki.

Hári Gyula az Ibusz Maraton céljában a Népstadionnál 1984-ben, ideje 2 óra 39 perc 46 mp

A szombathelyi Horváth Ákos azt mondta, nagyon örül annak, hogy 1991-ben szemtanúja lehetett Hári Gyula harmadik helyezésének Spártában. Ő maga is már háromszor teljesítette a „gyilkos távot”, de futott New York-ban 700 mérföldet is. Arra emlékezik, hogy valamelyik versenyen elütötte Gyulát egy autó, és ő lábsérülése ellenére tovább futott, amíg össze nem esett. Kitartása több volt, mint példaértékű. Igazi konkvisztádor volt, mint mindenki más, aki le akarja győzni a 246 kilométeres távolságot. Horváth Ákos testnevelő – aki egykor a New York-i 10 napos futáson 1000 kilométert meghaladó eredményével állhatott dobogón –, erről szóló gondolatait Konkvisztádor című versében foglalta össze, amit szintén felolvasott.

A folytatásban a győri Kiss Zoltán, az EMU (Egyesület a Magyar Ultrafutásért) titkára, valamint a 48 órás futás magyar csúcstartója beszélt arról, hogy nem igazán találkoztak versenyeken, mivel nem egy korosztályból valók, ugyanakkor Hári Gyula, mint példakép állt előtte.  

Kiss Zoltán a vendégkönyvben is kifejezte köszönetét a futófórum megrendezéséért. A következő véleményét írta le: a 80-90-es évekhez képest mindenképpen új időket élünk, de a futás, és az emberi hozzáállás most is ugyanazon értékeket képviselnek. Egy hosszú távot pulzusmérővel és kompressziós zoknival azonban ma sem lehet teljesíteni edzés nélkül. Jó felidézni azokat az időket, amikor még egyszerű pólóban és tornacipőben futottunk. Jó visszaemlékezni a sallangmentes időkre, és azokra az elődeinkre, példaképeinkre, akik a mainál sokkal puritánabb lehetőségek között tudtak kiemelkedőt nyújtani. Mindezt méltósággal, alázattal és szerénységgel tették. Nyugodjon békében Gyula és őrizzük meg emlékét méltóképpen, zárta gondolatait.

Lelkes Gusztáv és Bontovics Tímea ultrafutó házaspár Németországból, Bogár János és Győri Ferenc Európa-bajnokok Borsodból és Szegedről írásban küldték üdvözletüket az összejövetel résztvevőinek és emlékeztek meg Hári Gyula szerénységéről, futás iránti alázatáról, szorgalmáról.

A résztvevők úgy vélekedtek, nagyon jó, hogy egyre kedveltebb a futás, de a modernebb eszközökkel és a jobb lehetőségekkel a „régiek” eredményeit még nem tudták túlszárnyalni. (A magyar 100 kilométeres férfi csúcsot 18 éve tartja Bogár János 6:31:35 idővel (Encs, 1999), míg a női 100 kilométeres csúcsot Bérces Edit 17 éve, 7:25:21 időeredményével (Winschoten 2000).  A szerk.)

Bérces Edit a rendezvény végén méltatta, hogy nagy távolságokról jöttek el neves futók a találkozóra, egyetértve azzal a céllal, hogy sem Hári Gyula, sem mások, akik már nincsenek közöttük – teljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Megérdemlik a főhajtást.

Bal kép: Hári Gyula úton Athén és Spárta között a dobogó felé. 1991.
Jobb kép: Leonidas király lábánál a jelképes spártai dobogón. Balról James Zarei (2.), Bogár János (1.), Hári Gyula (3.)

A Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók által házigazdaként segített rendezvénynek a BGE zalaegerszegi gazdálkodási kara adott helyet. Az összejövetelen fotókiállítással is megemlékeztek Hári Gyuláról, aki soha nem dicsekedett eredményeivel, csupán edzésnaplójában írta le futásait és élményeit. Ezekbe is bele lehetett tekinteni a kiállításon. A másnapi Zalaegerszeg és Nova közötti zarándokfutáson a teljes (30 km-es) távot teljesítette Bozó Pál, Pezzetta Umberto és Sergyán Gábor, résztávot futott Hammer Emil és Hajdu Imre – hogy virágot helyezzenek el Hári Gyula novai sírjánál.

(A képeket Molnosné Hári Tímea, Gyula lánya bocsátotta rendelkezésre Gyula archívumából.)

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK