2022.01.26., szerda - Vanda, PaulaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Időben jeleztek a készülékek

2020. november 24. kedd, 17:41
Szerző: Antal Lívia
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a gázkészülékek, kémények rendszeres felülvizsgálatára illetve a jó minőségű szén-monoxid-érzékelők beszerzésére idén már többször hívta fel a lakosság figyelmét, s nem csak a fűtési szezon kezdete előtt. Sajnos mindezek ellenére pár nap leforgása alatt több, szén-monoxiddal összefüggő riasztás érkezett az igazgatóság műveletirányító ügyeletére. Az esetek többségénél éppen a szén-monoxid vészjelző hívta fel a figyelmet a bajra.

Katasztrófavédelem: Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezéseket

– Igyekszünk minden lehetséges fórumot és lehetőséget megragadni, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a szén-monoxid-mérgezések elkerülésére, ugyanis a közelmúltban több ilyen esethez riasztották a tűzoltókat – fogalmazott Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Zalaegerszegen egy Olajmunkás utcai, Lentiben pedig egy Csörgő utcai társasház egyik lakásában mutatták ki a mérges gáz jelenlétét. Egy zalalövői családi házban a körmendi tűzoltók, míg egy nagykanizsaiban a város hivatásos tűzoltói igazolták a CO veszélyt. Lentiben egy, míg Zalalövőn két embert kellett kórházba szállítani mérgezés gyanújával. A kiérkező egységek minden esetben átszellőztették az épületeket. Több helyszínen a gázszolgáltató pedig megtiltotta a meghibásodott eszközök további használatát.

– Mit kell tudni a szén-monoxidról? Miért olyan veszélyes?

– A szén-monoxid a tökéletlen égés mellékterméke, és már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Veszélyességét fokozza, hogy teljesen színtelen és szagtalan, így érzékszerveinkkel képtelenség észlelni. Vagyis észrevétlenül lélegezzük be, melynek következtében kialakul a szén-monoxid-mérgezés. Kezdeti tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger, zavartság. Keltse fel gyanúnkat! Érdemes még azt is észben tartani, hogy egyes állításokkal szemben az állatok sem tudják érzékelni a mérges gáz jelenlétét!

– Sokszor elhangzott már, de ismételjük meg: Hogyan kerül a szén-monoxid a lakótérbe?

– A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is bejut a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, illetve bekötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják. Ezért folyamatosan kell biztosítani számukra az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetében csak a megfelelő méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakokba, ajtókba, amiket tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!

(A fotón szereplő CO-jelző illusztrációként szerepel a cikkben)

– De ez nem elég, ha a berendezések karbantartása elmarad.

– Így van, a gázkészülékeket, kályhákat, kazánokat és a kéményeket időszakosan és rendszeresen felül kell vizsgáltatni szakemberrel. Továbbá rendkívül lényeges, hogy a megfelelő szén-monoxid-érzékelők használatával már korán tudomást szerezzünk a mérgező gáz jelenlétéről. Ez azért fontos, mert lehet, hogy nem jár semmiféle tünettel a mérgezés, melynek késői felismerése már számtalan tragédiához vezetett. Az elmúlt években a szén-monoxid-érzékelők több száz állampolgár életét mentették meg országszerte, így megyénkben is. A közelmúltbeli zalai esetek többségénél is a szén-monoxid-érzékelő hívta fel a figyelmet a bajra. Hozzátenném: balesetek nem csak a fűtési szezonban fordulnak elő, hiszen a meleg vizet nyáron is sok helyen állítják elő kazánnal.

– Ha növelni akarjuk biztonságunkat, érdemes tehát szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.

– Feltétlenül, hiszen egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért nem csupán tanácsos, de szükségszerű kiegészítő védelemként egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni! Célszerű a gyártó előírásainak megfelelő módon telepíteni. A szén-monoxid-érzékelő hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel már nagyon hamar figyelmeztetni tudja az ott lakókat a veszélyre, ahogyan az az elmúlt napokban is történt. Az érintettek közül három fő kórházba is került. A gondosan megválasztott, jó helyre telepített szén-monoxid-érzékelő életet menthet! A katasztrófavédelem honlapján elérhető a bevizsgált, jó minőségű érzékelők listája. Emellett azoknak a listája is elérhető, amelyek megbuktak az ellenőrzéseken. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezeket semmiképpen ne használják! Nyomatékosan kérjük a lakosságot, fogadják meg tanácsainkat és tegyenek saját biztonságuk érdekében! Ha bajt észlelnek, azonnal hívják a 112-es segélyhívót és kérjék a tűzoltók segítségét!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK