2022.05.24., kedd - Eszter, ElizaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerékpárral Rédics és Lendva között

2018. március 26. hétfő, 09:07
Szerző: Antal Lívia
Kerékpáros összeköttetés létesül Lendvadedes–Dedeskecskés–Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) között, melynek alapkövét az elmúlt héten tették le a rédicsi Tenke-hegyen. A most épülő útszakaszok hozzájárulnak a magyarországi kerékpározható úthálózat bővüléséhez, a határ menti közlekedés fejlesztéséhez.

A magyar–szlovén határszakasz tekintetében új közúti kapcsolatot biztosító kerékpárút hossza 1,9 kilométer lesz. Első szakasza Rédics önkormányzat kezelésében lévő helyi közút jelenlegi nyomvonalán, a másik szakasza részben külterületen, új nyomvonalon épül meg a rédicsi Tenke-hegy és a szlovéniai Lendva-hegy között.

Klemen Potisek, Kondrik Kornél, Magyar Levente, dr. Pál Attila és Vigh László

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, hogy az itt húzódó határ korábban sokakat elszakított egymástól. Most ez megváltozik, hiszen út megépülése gyógyír lehet erre problémára.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a mai nap több szempontból is a magyar-szlovén kapcsolat ünnepnapja. Ma adták át Lendván a magyar főkonzulátus új épületét. A mostani beruházásban megépülő út két olyan falut kapcsol össze, amelyek között 100 éve nem volt összeköttetés. Nem csak egy utat építünk, hanem egy közösségi kapcsolattartást teremtenek újjá, hangsúlyozta.

Mag. Klemen Potisek, a Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára a fenntartható mobilitás fontosságáról beszélt. Elmondta, Szlovénia célul tűzte ki az üvegházhatású gázok csökkentését 2030-ig. Ezt elektromos autók használatával, és aktív mobilitással szeretnénk elérni, ezért is támogatják a bicikli-utak és sétautak fejlesztését, hogy az 5–10 kilométeres távolságokat az emberek gyalog vagy biciklivel tegyék meg.
Dr. Pál Attila, Zala megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy ez az Interreg program legnagyobb költségvetésű projektje, melynek a Zala megyei önkormányzat vezetője. A beruházás  nagyon fontos a térségnek, ami újabb kapocs a két nemzet között.
Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a kivitelezés az előkészítő feladatokkal – geodéziai kitűzés, lőszermentesítés és fakivágás – április elején indul. A munkálatok egy évig zajlanak, az új útszakaszok 2019 tavaszára készülnek el. A fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásában a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. végzi nettó 371 millió forintért.

* * *
Aznap adták a magyar főkonzulátus új épületét Lendván. Az ünnepségen Magyar Levente parlamenti államtitkár  azt mondta, hogy ez a huszonharmadik olyan külképviselet, amelyet az elmúlt négy évben Latin-Amerikától Kelet-Ázsiáig megnyitottak vagy újra nyitottak. „Viszont a szívünkhöz a Kárpát-medencei képviseletek állnak a legközelebb, amelyekhez Lendva is sorolandó.”
A Magyarország és Szlovénia közötti közös projektek közül kiemelte, hogy két új határátkelőt nyitottak, és két éven belül két újabbat fognak megnyitni. A Budapest és Ljubljana közötti autópályaszakasz végleges kiépítése érdekében hamarosan megkezdődik az M70-es út négysávosítása. Tervezik a Rédics–Lendva vasútvonal helyreállítását, és egy második vasútvágány megépítését.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK