2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kilépett a Mura a medréből

2023. augusztus 06. vasárnap, 11:29
Szerző: AL Fotó: Farkas Szilárd
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Mura-folyó letenyei szakaszán, ma 10.30 órakor 444 cm volt a vízállás magassága.

A Mura-folyó vízállása Letenyénél ma (vasárnap) reggel 8 órakor meghaladta a 410 cm-t, mely már másodfokú készültséget jelent. A folyó a medréből kilépett, írta Facebook-posztjában Farkas Szilárd, Letenye polgármestere. A további rendkívüli események (heves esőzések, a környező országokban a víz- és folyószabályozás, zöldár, árhullám levonulása, vízgyűjtő területek helyzete) bekövetkezése miatt hétfőig várhatóan a harmadfokú készültséget is eléri a Mura-folyó vízszintje Letenyénél, de az sem kizárt, hogy megdől a 2014. szeptemberi vízoszlop magassága. Ez vasárnap 10.30-kor meg is történt, 444 cm volt a vízállás magassága, ami miatt harmadfofú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Lakott területeket egyenlőre nem veszélyeztet a folyó áradása Letenyén, a Béci-patak reméljük nem duzzad vissza a lakott területi, belterületi szakaszokon. A talajvíz sem okoz nagy területen kritikus problémát a városban, csak lokálisan jelent meg a háztáji kertekben, írta a polgármester.

Továbbra is áradnak a folyók, patakok az ország nyugati részében, Vas, valamint Zala vármegyékben. Vasban egyelőre kritikusabb a helyzet, mint Zala vármegyében. Több út lezárásra került Körmend és Csákánydoroszló környékén. A Rába folyó ma tetőzhet.

Pontos információk, vízállások a vízügyi igazgatóság hivatalos honlapjáról tölthetők le: https://www.vizugy.hu/?mapModule=OpVizallas&SzervezetKod=6&mapData=VizmerceLista

Kérem, tájékozódjanak folyamatosan! Nagyon sok fényképfelvétel, komment, videofelvételek érhetőek el a közösségi oldalakon. Ha útnak indulnak más vármegyékbe, vagy külföldre, főként Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba, akkor tájékozódjanak az útvonalról, esetleg éljenek a konzuli védelem lehetőségével a „Konzinfo Utazom" konzuli szolgálat applikáció telepítésével!

A fotó szombat délután készült, amikor helikopterből Nagykanizsától Muraszemenyéig szemlézték a Mura folyót az elsőfokú árvízvédelmi készültség alatt. Akkor még 350 centiméteren állt a folyó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK