2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Körforgalommal és kerékpárúttal

2022. november 18. péntek, 17:38
Szerző és fotó: Antal Lívia
A gépkocsivezetők már birtokba vették Zalaegerszegen, a Kispáli út és a 76-os főút kereszteződésében kiépített körforgalmat, amellyel a korábban létesített járműosztályozós csomópontot váltották fel, biztonságosabbá téve az áthaladást. A kerékpárral közlekedők számára is, ugyanis a körforgalom ívét követő kerékpárút is épült a ZalaZONE Ipari Park mellett.

Biztonságosabbá tették a közlekedést

Oláh Gábor, Balaicz Zoltán, Vigh László, Németh Gábor

A körforgalom kiépítése a második ütemét képezte Az ipari területeket feltáró utak kialakítása Zalaegerszegen című TOP-projektnek, amelyben összesen 662 millió forint állt rendelkezésre. Az első ütem, a Kispáli út felújítása 2020-ban készült el, mondta Balaicz Zoltán polgármester az átadás alkalmával. Mint fogalmazott, a 377 millió forintba kerülő második beruházás két elemet tartalmazott, körforgalom és kerékpárút létesítését. Amikor az északi ipari parkban egymás után épülnek fel a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó létesítmények, egyértelmű volt, hogy olyan közlekedési infrastruktúrát teremtsenek meg, amely a befektetők alapelvárásaként mutatkozott meg. A közlekedés biztonságosabbá tétele a Kispáliból a városba érkezők számára is fontos volt. A polgármester jelezte, az északi ipari parkot illetően folytatódni fognak a munkálatok, mert a közgyűlés a TOP Plusz programban a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklusra vonatkozóan újabb, több milliárdos beruházásokat határozott meg.

A 76-os főúton itt naponta öt- és hétezer közötti jármű halad el, melyek közül ezer teherautó, vagy kamion, mondta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, hozzátéve azt, hogy az érintett szakaszon a második körforgalom valamint a kerékpárút kiépítése éppen ezért bír nagy jelentőséggel a közlekedésbiztonság szempontjából. Mint fogalmazott, a forgalom a sokszorosára fog nőni, mert újabb beruházások várhatók a járműipar Szilícium-völgyében, ahol a Rheinmetall harcjárműgyára már elkészült, az AVL autóipari fejlesztőközpontját nemrég adták át, a Bosch kutatóközpontjának építése pedig az alapozásnál tart.

Németh Gábor önkormányzati képviselő felidézte, hogy a ságodi településrészen élők még 2019-ben kérték a kereszteződés átépítését a nagy forgalom miatt. A körforgalom kiépítésével ez valóra is vált. A beruházás során közel egy kilométer hosszúságú kerékpárút is megépült a körforgalom és a Kispáliba vezető út mellett a Barényi Béla utca csatlakozásáig, amely a kerékpárral közlekedők számára teszi biztonságossá a közlekedést.

Közel 10 milliárd forint hazai forrásból újabb területek közművesítése kezdődhet meg az északi ipari parkban, tette hozzá az elhangzottakhoz Oláh Gábor, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója. Jelenleg tervezés alatt áll a projekt, amelynek jövő évi kivitelezésével ismét egy nagy horderejű beruházás valósulhat meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK