2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kormányablakként él tovább a Zóna

2018. április 04. szerda, 17:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A sarki bejáratot megszüntették, felette azonban meghagyták az eredeti Zóna feliratot, emlékeztetve a felújított műemlék épület egykori funkciójára. Átadásával egy új korszak vette kezdetét, hiszen földszintjén megnyílt Zalaegerszeg második kormányablaka, ahová a Munkácsy utca felőli kapun lehet betérni.

Példamutató együttműködés eredményeként újulhatott meg a helyi védettség alatt álló épület, melynek emeletére a kormányhivatal agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztályát költöztették be. Köszöntőjében dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott elmondta, hogy a beruházás 410 millió 370 ezer forintba került, melyből 364 millió 831 ezer forint hazai forrás, míg 45 millió 500 ezer forint uniós támogatás. Ez utóbbi a kormányablak kialakítását szolgálta, ahol öt munkaállomás, egy fotófülke, valamint az agrár főosztály ügyfélszolgálata található. A 607 négyzetméter alapterületű épületben az átadás napjával 55 állami tisztviselő kezdte meg munkáját, közülük tízen a kormányablak munkatársai. A kormánymegbízott azt hangsúlyozta, hogy kötelesség megóvni az épített örökséget, ahogy a természeti környezetet is. A városi kormányhivatalok energetikai felújításával ennek a kívánalomnak igyekeztek eleget tenni.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az épület megmentésével a bontásnál sokkal nagyobb feladatot vállaltak fel, ami egyszerűbb lett volna. Mint mondta, ez a vidék szentélye, mert ide az egész megyéből jönnek a gazdák, többek között a földalapú támogatási kérelmeiket benyújtva. A város második kormányablakával pedig valamennyi állampolgár ügyintézési lehetőségei bővülnek.

Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Sifter Rózsa, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy Zalaegerszeg más városokkal szemben kevésbé szerencsés az épített örökségek tekintetében, ezért rendkívül fontos a megmaradt régi épületek megóvása, felújítása. Felidézte, hogy a város másfél évtizeden át hiába próbálkozott a Zóna eladásával, így visszaadta állami tulajdonba. Ez a lépés vezetett ugyanis ahhoz, hogy a kormány a szándékot segítve, forrást rendelt a felújításhoz. A polgármester végül köszönetét fejezte ki a város és a megye vezetőinek, hogy egy akarattal álltak az ügy mellé.

Az átadáson dr. Burján Richárd, a kivitelező cég vezérigazgatója jelentette készre a beruházást. Ezt követően a jelenlévők megtekintették a korhű módon felújított épületet, melynek érdekessége, hogy a legfelső emeleten meghagyták az eredeti tetőgerendákat.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK