2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lelkész a kórházban

2016. augusztus 22. hétfő, 19:24
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Augusztus elsejétől kórházi lelkész szolgálja a betegek és az intézmény dolgozóinak lelki életét Zalaegerszegen. Kovács Richárd atya, városunk új papja látja el az eddig nem létező tisztet.

Tervei szerint nemcsak az újonnan kialakított kórházi imateremben, hanem az osztályokon is találkozhatnak vele az arra igényt tartók. Az első kórházi mise, augusztus 10-e után beszélgettünk.

Szép feladatot kapott a fiatal, 30 éves lelkész, s egyben mélyvízbe is került, hiszen nemcsak önálló lábon kell immár tevékenykednie, hanem új hitéleti rendszert is ki kell alakítania a megyei kórházban. „ Indulni és indítani, fel – és kiépíteni kell” foglalta össze teendőit. Félszegség nélkül, látható bizalommal vág neki az új útnak, mindössze segédlelkészi tapasztalatokkal a háta mögött.

A megyeszékhelyi paptársak között még a tanulmányok idejéről vannak ismerősei, s apai nagyanyja révén van zalaegerszegi kötődése is. Nem idegen tehát teljesen a város. S keveseknek adatott, ami neki, hogy mindjárt a szolgálati ideje elején egy teljesen új terület ellátásával bízzák meg. S hozzá nem hétköznapi miséző helyet is kapott. A kórház új épületének alsó részében, az MR labor szomszédságában található az imataerem. Olyan komforttal, mely nem jellemző hasonló helyiségekre. Modern burkolat, az új bútorok finom fa illata, led lámpák, kellemes meleg, s nem utolsó sorban a ferences rend által közvetített adományok révén gyönyörű faragott oltár és szószék áll rendelkezésre. Az egész lelkülete megnyugtató, közel s mégis távol a kórházi testi-lelki fájdalmaktól.

- Speciális a feladat, újdonság a városban, s hogy mindezt hogyan fogadják majd, még én sem tudom – vallja meg. - Többségében a betegekkel kell foglalkoznom, illetve a kórházi dolgozóknak is szeretnék lelki támaszt nyújtani. Ehhez rendszeresen szeretném felkeresni az osztályokat. Az igények felméréséhez kapok majd segítséget, s ennek megfelelő gyakorisággal, hetente, kéthetente látogatom majd az osztályokat. A szerda délutáni misékre pedig nemcsak a betegeket és kórházi dolgozókat, hanem a környék lakosságát is szívesen látom – mondja Kovács Richárd, akivel a Kertvárosi templomban is találkozhatnak a hívek, mivel az itteni miséken segítőként közreműködik. – Bár az imaterem konferencia teremként is működik majd, azért jó lenne, ha nemcsak a misék alkalmával térhetnének be ide a hívek, hanem csak ha egyszerűen imádkozni szeretnének. Nem tudom, hogy ez megoldható lesz – e, de érdemes ebben gondolkodni. A kórházi dolgozókkal pedig inkább beszélgetni szeretnék, hiszen a munkájuk számos lelki teher hordását is jelentheti. A kórházi lelkésznek, mint bármely lelkészi szolgálatnak van lelki és emberi oldala is. Azt szeretném, hogy ne csak a szentségek ügyében találkozzanak velem az emberek, hanem gondjukat, bajukat is szívesen meghallgatom.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK