2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul a református templom

2021. október 19. kedd, 16:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi református templomnál megkezdődött az állványozás, amelynek tetőszerkezete 59 millió forintból újulhat meg 2022-re. Szeghalmy Bálint tervei alapján erdélyi stílusban felépített templomot 1942-ben avatták fel, így jövőre 80 éves lesz.

Tolvaj Márta, Vigh László, Balaicz Zoltán, Hodánics Péter, Galbavy Zoltán és Koncz János

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a rekonstrukció költségében mintegy 50 millió forintot tesz ki a Miniszterelnökség támogatása, valamint a református egyházközség elnyert pályázati forrása. Az önkormányzat 5 millió forintot tett hozzá, és a hívek adományaiból is jelentős összeg gyűlt össze. A polgármester kiemelte, hogy egy felújítási sorozat kezdődött el itt, a Rózsák tere környezetében, ami már érintette az evangélikus lelkészi hivatalt és a református lelkészlakot. A református templommal folytatódik a sor, és jövőre érkezik el annak az ideje, hogy 60 millió forintból a szoborral és a szökőkúttal maga a tér is megújuljon. Befejezésül a Kálvária-templom külső felújítása történhet meg.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy kötelesség megőrizni és továbbadni az utókornak az építészeti emlékeket. Mint mondta, Európában és sok helyütt a világban nem fordítanak kellő figyelmet a templomok megújítására, ami hazánk keresztény értékrendjében különösen fontos.

Hodánics Péter református lelkész elmondta, nem csak az eltelt évtizedek, de a nyári viharok is megviselték a tetőszerkezetet, amely miatt indokolttá vált felújítása. Köszönetét fejezte ki önkormányzatnak, hogy a lobbi mellett támogatással is hozzájárult szükséges összeg előteremtéshez. Adakoztak a gyülekezeti tagok is. A felmerülő plusz költségek fedezetére is gyűjtenek majd. Azt szeretnék, hogy ne legyen fennakadás a Szeghalmy Bálint tervei alapján épített templomok között az egyik legszebbnek tartott zalaegerszegi református templom felújítása során.

Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő örömének adott hangot, hogy körzetében egyre több épület újul meg. Mindemellett olyan jelentős épületkomplexumok létesülnek, mint a Mindszenty-iskola májusban átadott vívócsarnoka, vagy a még épülő városi verseny- és tanuszoda.

A felújítást bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó, a református egyházközség presbitere valamint Koncz János, a gyülekezet főgondnoka.

A rekonstrukció során egyforma, de a jelenlegihez hasonló stílusú héjazattal látják el a tetőszerkezetet, valamint a tornyot, kicserélik annak deszkázatát, megerősítik a födémet a gyülekezeti terem fölött, és villámvédelemmel látják el az épületet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK