2024.02.29., csütörtök - ElemérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul a Reischl-féle sörház Keszthelyen

2019. június 14. péntek, 16:03
Szerző: Nemes Norbert
Európai Uniós támogatással megkezdődik a nagy múltú, belvárosi barokk műemléképületnek, a Reischl-család egykori sörházának felújítása Keszthelyen. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert, 850 millió forintos projekt várhatóan még az idén megvalósul. A hírt a beruházás kivitelezői szerződésének ünnepélyes aláírásán jelentették be a városházán.

A projektnyitó rendezvényen Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte: sikerül a lakosság régi vágyát teljesíteni, amikor a kihasználatlan, funkcióját vesztett, leromlott állapotú ipari műemléki épületegyüttest megújítják, és az a keszthelyi városközpont új ékessége lesz.

Hamarosan megkezdődik a rekonstrukció

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, száz százalékos támogatottsági intenzitású fejlesztés révén sor kerül a sörház és a kapcsolódó alulhasznosított területek teljes körű rekonstrukciójára. Ennek eredményeképpen a helyreállított épületben új, sokfunkciós, kereskedelmi-szolgáltató és közösségi terek létesülnek, melyek széles célcsoportokat lesznek képesek kiszolgálni.

A sörház látványterve I.

A sörház belső udvarát is csinosítják, a romos épületmaradványok elbontásával új zöldterületet alakítanak ki. A keszthelyi kézműves sörfőzés alapjait is lerakják az ehhez szükséges helyiségek kialakításával. A közbeszerzési eljárás lezárultával, a budapesti székhelyű Investmondi-System Kft. nyerte el a kivitelezés jogát, és ő veszi át a munkaterületet, hogy legkésőbb jövőre készre jelentsék a beruházást. A műemlékegyüttes Keszthely múltjának egy jelentős darabja, mely a Festetics, Hofstadter és Reischl családok emlékét hordozza.

A sörgyár épületét még Festetics György építtette az 1700-as évek végén. 1793 körül korszerűsítették, majd uradalmi ser- és pálinkafőzőként működött egészen 1844-ig, mikor a Morvaországból hazánkba települt serfőzőmester, Reischl Vencel vette bérbe. A vállalkozás fellendült, 1864-ben Reischl megvásárolta a sörház tulajdonjogát. A következő bővítést már unokaöccse, ifj. Reischl Vencel végeztette, és a vállalkozás ezt követően több mint 100 éven keresztül jelentős gazdasági szerepet játszott a város életében. A 18. századi uradalmi serfőzde lényegében ekkor alakult át nagykapacitású, gépesített sörgyárrá. A „Reischl-féle étterem és sörkert” hamarosan a balatoni turizmus egyik legkedveltebb helyévé vált.

A sörház látványterve II.

Később sajtüzem kapott itt helyet, az utcafronti barokk szárnyban pedig lakásokat alakítottak ki. Az épületegyüttest 15 évvel ezelőtt nyilvánították műemléki védett értékké. Az egykori Reischl-féle sörgyár adhat majd otthont a helyi mezőgazdasági termelők piacra jutását támogató szövetkezeti boltnak. A keszthelyi önkormányzat az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére közel 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a TOP-os pályázaton, hogy megújítsa az épületegyüttes barokk szárnyát.

A cél: a helyi mezőgazdasági kistermelők helyzetbe hozása, hogy termékeik rövid ellátási láncon keresztül, a lehető legrövidebb úton jussanak el a helyi fogyasztókhoz. A Deák Ferenc utca mentén húzódó épületszárnyban helyet kap két üzlettér és a kiegészítő helyiségek (raktár, valamint hűtő-, csomagoló- és tárolóhelyiség), összesen csaknem 250 négyzetméteren. Az üzletberendezés beszerzése is pályázati forrásból valósul meg. Vásárolnak bemutató- és kínálópultokat, mérlegeket, pénztárgépeket és számítógépeket is. Az önkormányzat által létrehozandó szövetkezeti bolt olyan agrárlogisztikai fejlesztésekkel is együtt jár majd, mint gyűjtőpontok létrehozása annak érdekében, hogy a helyi áruk minél hatékonyabban jussanak el a vásárlókhoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK