2023.10.05., csütörtök - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul az Art Mozi; többfunkciós intézmény jön létre

2020. április 15. szerda, 14:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
Állványerdő és tátongó széklyukak az Art Mozi nagytermében, melynek felújítása március végén kezdődött meg. Zalaegerszeg jelenleg legnagyobb befogadóképességű közösségi terme a bruttó 159 millió forintos költségvetésű rekonstrukció után több más funkció ellátására is alkalmas lesz a mozifilmek vetítése mellett.

A rendezvényturizmus helyszíne is lehet

Bali Zoltán alpolgármester az előzményekről elmondta, hogy a 2016-ban megalakult Zegikon Helyi Közösség kulcsprojektként a Keresztury VMK által működtetett Art Mozi közösségi és rendezvénytérré való átalakítását határozta meg. Az önkormányzat e cél teljesülése érdekében pályázatot nyújtott be a TOP-programra, amelyen bruttó 138 millió forint támogatást nyert. A rekonstrukció indokai között megemlítette, hogy az akadálymentesítéstől és a kisterem felújításától eltekintve a mozi megnyitása óta nem újult meg technikailag. Mindeközben alapfunkciója iránti igény folyamatosan csökkent az elmúlt két évtizedben a modern filmszínházi infrastruktúra megjelenése, illetve az internet, a közösségi média térnyerése következtében. Az intézmény fenntartásában ez egyre nagyobb nehézséget okozott, az önkormányzat ugyanakkor fontosnak érezte, hogy a felújítás által egy komplex, többfunkciós intézmény jöjjön létre. Ezt az elvárást teljesítendően az önkormányzati önerővel bruttó 159 millióra kiegészült projekt a nagyterem, a színpad, a fűtés, a villamos hálózat és a gépi szellőztető rendszerek teljes korszerűsítését teszi lehetővé.

Bali Zoltán, Flaisz Gergő, Drávecz Szabolcs, Vigh László és Böjte Sándor Zsolt

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a járműipari tesztpálya a rendezvényturizmus fejlődését is magával hozta az ott tartott konferenciák révén. Az Art Mozi nagytermének felújítása is azt a célt szolgálja, hogy a zalai megyeszékhely a rendezvényturizmus egyik fővárosává váljon.

Böjte Sándor Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy a jelenlegi helyzetben, mikor lelassult a gazdaság, minden beruházás még inkább fontos, hiszen ezáltal munkahelyek maradhatnak meg. Az 1958-ban megnyílt mozi felújítására rátérve azt mondta, a város nagy múltú intézménye eddig is sok kulturális rendezvénynek adott helyet. Rekonstrukciójával, új tartalmakkal való megtöltésével azt kívánják elérni, hogy széles közösségi igényeket kielégítő létesítményként működjön tovább a jövőben.

A sajtótájékoztatón Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója valamint Drávecz Szabolcs, az Art Mozi vezetője is részt vett. A nagyterem belső átalakításáról megtudtuk, hogy a színpad szélessége három méterrel nő meg, vagyis nyolc és fél méter szélességű lesz, megtartva tizenkét méteres hosszúságát. Kevesebb széksor, illetve kevesebb szék lesz a nagyterem bejáratánál létesülő technikai pult miatt is, a befogadóképessége így is meg fogja haladni a több mint hatszáz főt. Új hangosítást és fénytechnikát alakítanak ki, új színpadi függönyöket helyeznek el, illetve a galéria alatt vezérlőhelyet alakítanak ki. Újracserélik az álmennyezetet a nézőtér felett. A jelenlegi falburkolatok bársonyos jellegét megtartják, ahogy színvilágát is, amelyek csak felfrissítést kapnak. Az Art Mozi rekonstrukciója várhatóan 2020 őszére fejeződik be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK