2020.06.07., vasárnap - Róbert Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújultak a szentek szobrai

2017. május 09. kedd, 17:31
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Önkormányzati forrásból megújult a Kaszaházi- és a Zala utca sarkán álló Nepomuki Szent János szobor, valamint a Vizslaparki úton lévő Szent Vendelről készült köztéri alkotás. A szobrokat rövid sajtóbejárás keretében – melyen részt vett Balaicz Zoltán polgármester – Ocsovai Grácián plébános áldotta meg.

Az önkormányzat a jövőben kiemelt figyelmet fordít a leromlott állagú köztéri alkotások felújítására; az adott évi költségvetésben különítve el forrást a rekonstrukcióra. Nepomuki Szent János szobra közel 700 ezer forintból, a Szent Vendel szobor pedig 600 ezer forintból újult meg.

Szent Vendel felújított szobra a Vizslaparki úton

Elkülönített forrás köztéri alkotások restaurálására

A Kaszaházi úton álló védőszent szobrának talpazatáról, és figurális elemeiről előbb eltávolították az elöregedett festékréteget, majd vizsgálat után restaurálták a szobrot. Az alkotás 1802-ben készült, felállítását pedig a közelben lévő, és gyakran megáradó Zala folyó indokolta. A szent ugyanis a folyókat, hidakat, hajósokat, halászokat védelmezi.

Szent Vendel homokkőből készült szobra 1900 óta áll a Vizslapark szomszédságában. Eredetileg tégla alapozású volt, ám ezt 2000-ben beton alapra cserélték. Vendel a pásztorok védőszentjeként ismert, többnyire báránnyal együtt ábrázolják – így van ez a zalaegerszegi szobor esetében is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK