2022.07.02., szombat - OttóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagykapornak nagyszerűen

2018. május 05. szombat, 10:10
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Magyarország idén huszadik alkalommal kapcsolódott bele az európai országokat összekötő Békefutás nevet kapott váltóba. Nagykapornak a Peace Run egyik házigazdája volt április legvégén.

– A békét jelképező fáklyát hordozó nemzetközi futócsapat érkezése jól előkészített módon történt. A polgármesteri hivatalunk kapott egy e-mail értesítést, hogy a futók érintik a településünket és mi örömmel csatlakoztunk az általunk kifejezetten jónak tartott kezdeményezéshez. Boldogan számoltuk össze, hogy majdnem harminc, mozgást kedvelő fiatal és idősebb helybeli kísérte el őket a faluhatártól, faluhatárig tartó sprintelésen. A tőlünk Zalaszentiván irányában tovább loholó csoport tagjai még sok hazai települést érintettek – mesélte Sifter Péter polgármester, aki kollégáival a faluházban fogadta az anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény lelkes résztvevőit.

Az egész világot behálózó, 1987-ben útjára indított békefutáshoz Nagykapornak is csatlakozott, mert teljességgel egyetért a kezdeményezés filozófiájával. Az indiai gondolkodó, hosszú ideje az USA-ban élt Sry Chinmoy által egyszerre több kontinensen startolt, Ferenc pápa által is megáldott futás jelenlegi résztvevői februárban indultak, s azt tervezik, hogy mintegy 23 ezer kilométert megtéve, októberben érnek európai útvonaluk záró helyszínére: Lisszabonba. Az eddig 155 országot meglátogató nemzetközi futócsapat egy kedves, interaktív tájékoztató keretében mesélt nekünk a mozgalom históriájáról, az egyének, közösségek, nemzetek közötti béke és barátság fontosságáról. Falunk a futókat a helyi iskolások által megszólaltatott zalai népdalcsokorral várta. A kisiskolások később ügyesen teljesítették a feladatot, amelyben azt kellett kitalálniuk a futók néhány mondatos bemutatkozásából, hogy ők mely nemzet szülöttei. A rendszeresen végzett sportot, a mindennapi mozgást nagyon fontosnak tartjuk.

Büszkék vagyunk a községi sportegyesület teke- és labdarúgó szakosztályának tagjaira. Focistáink az utóbbi években kifejezetten jól szerepelnek. A megyei másodosztályba fél évtizede felkerülő futballistáink idén már dobogós helyezésre is esélyesek lettek. Uti Katalin testnevelő tanár irányításával működik nálunk aerobik torna, gyógytestnevelés is, de az augusztus 11-12-ei falunapunk alkalmával is több, a közösséget összekovácsoló sportprogramot is szervezünk. A sport nálunk is rendkívüli összetartó erőt jelent, egy-egy mérkőzés szinte az egész települést megmozgatja. Örvendetesnek tartjuk, hogy a kilencszáz lelkes falu lakói közül a meccsekre 100-120 fő is ellátogat.

– Honnan ered a tavaszköszöntő máglyarakás?

–- Nincs írásos nyoma annak, hogy a tábortűz gyújtás hagyománya mikor és minek apropóján kezdődött a községünkben. Annyi bizonyos, hogy a legidősebb polgárunk gyermekkorában már létezett ez a kedves, hangulatos tradíció, így minimum százéves a program, amiben örömmel részt vállalunk. Időjárástól függetlenül, minden évben, április 30-án a Bük-hegytetőn délután, kicsi tábortüzek rakásával szabadtéri főzőcskézés kezdődik a hegyi birtokokon.

A hegygerinc pincéi előtt szalonnát sütnek, egytálételeket készítenek és megvendégelik a barátaikat, ismerőseiket, az ide felsétálókat. Este pedig meggyújtanak egy óriási négy méter magas, nyolc méter széles máglyát. A közös tűzrakás, a lángokba bámulás sokakban éleszt fel különleges érzéseket, titokzatos élményeket, mert minden igazi találkozás lelki értelemben egyúttal tűzrakás is. A legények hajdanában erről a „szertartásról” indultak az erdőre májusfát vágni, amit az eladósorban lévő lányok udvarán állítottak föl. Utóbbi néphagyomány mára már nem jellemző, de az élményadó programnak ezúttal szerencsére az időjárás is kedvezett.

– Mi újság a falu fejlesztésével?

– Nagykapornak gazdálkodása biztos lábakon áll. Több csúszó program miatt idén nem gondolkodhatunk látványos fejlesztéseken, de több terv kivitelezése van a tarsolyunkban. A helyi közúthálózat tűrhető állapotban van. Néhány helyi út –és járdaszakasz felújítására idén is tartalékoltunk összeget. Az eddig még le nem aszfaltozott helyek kapnak hamarosan új burkolatot. Tavaly év végén 30 millió forint pályázati pénzt nyertünk az óvodánk belső modernizálására, megújítására. A kiviteli tervek elkészítése és a közbeszerzési eljárások lezárulása után kezdődnek a felújítási munkák.

Van egy, Nagypáli község vezetésével konzorciumban beadott, kulturális, felnőttoktatással foglalkozó, gyeden lévőkön és álláskeresőkön segítő, nyertes projektünk, melynek programjai a jövő évre is átnyúlnak. Csatlakozni fogunk a belügyminisztérium kerékpárutak javítására kiírt pályázatához, hogy a főút menti, mára rossz állapotba került bringaút állapotát kijavítsuk. Teljes erőbedobással készülünk a mindig nívós, sok szórakoztató programot magában foglaló falunapunk megtartására.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK