2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ne az utcára, a csatornába folyjon

2023. március 12. vasárnap, 16:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalalövőn öt helyszínen történik meg a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása és kiépítése, amely megoldást jelent arra, hogy zivatarok és nagyobb esőzések alkalmával a víz a Zala folyóba érkezzen, és ne veszélyeztesse elöntéssel az utcákat, házakat. A TOP által támogatott projekt haladásról sajtótájékoztatót tartottak.

Újjáépítik a csapadékvíz-elvezető rendszert több utcában Zalalövőn

A helyszíni szemlén a Háshágyi utcában: Szabó Tibor önkormányzati képviselő, Gyarmati Antal, Vigh László,
valamint Rohonczi Balázs, a Meliorációs és Rekultivációs Kft. projektvezetője

Zalalövő önkormányzata eredetileg 148 millió forintot nyert a települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése pályázaton. Ez az összeg nem bizonyult elegendőnek, ezért pótigényt nyújtottak be a magyar kormányhoz, amely 45 millió forintos támogatást biztosított a projekthez. A végösszeg így emelkedett 193 millió forintra, biztosítva azt, hogy valamennyi tervezett helyszínen megvalósuljon a csapadékcsatorna korszerűsítése, mondta el az előzményekről Gyarmati Antal polgármester.

A kivitelezés az öt beavatkozási ponton összesen 2585 métert érint. A Mindszenti utcában a jobb oldali árkot mederburkoló elemekkel látják el, míg bal oldalán folyókát építenek ki. A Tőzike utcában betonvápa készül, és szintén mederburkoló elemeket helyeznek el. A Dózsa György utcában nagyobb keresztmetszetű műtárgyakat építenek be, mivel az innen érkező vizet a Petőfi utcai zárt csapadékvíz-csatorna fogadja be. Az általános iskola környékén az árkot teszik rendbe. A Háshágyi utcában burkolati elemekkel látják el az árkokat, javítva annak befogadó képességét. Itt érintett a Kossuth utca egy szakasza.

A polgármester elmondta továbbá, hogy a projekt magába foglalja a kivitelezés miatt megsérült út- és járdaburkolat, kapubejárók, parkolók helyreállítását, illetve átereszek átépítését. A tervezés, a hatósági engedélyeztetés és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a munkálatok decemberben kezdődtek meg, amelyek jelenleg négy helyszínen folynak a városban. A kivitelezést a Leko Kft., valamint a Meliorációs és Rekultivációs Kft. végzi. Szemléletformáló programsorozat megrendezése is része a projektnek. Ennek kapcsán egy brosúrát készítettek a vízvédelméről és a csapadékvíz hasznosításáról, az iskolában pedig rajzpályázatot bonyolítottak le.

Az ivóvíz minden cseppje kincs, hívta fel figyelmet a kiadvány címére is utalva Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Beszélt a klímaváltozás okozta kihívásokról, az aszály és az áradások miatt kialakult szélsőséges helyzetekről, amely miatt, ahogy fogalmazott, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a fenntartható vízgazdálkodásra. A zalalövői beruházásról úgy vélekedett, a lakosság jogos igénye, hogy az elszabaduló esővíz ne akadályozza meg a közlekedést, vagy a kiskertek művelését. A csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésének ez a jelentősége.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK