2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vagyon, élet ne múljon egy belógó ágon

2022. május 25. szerda, 13:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
A tűzoltójármű felnije, hangosító berendezése, szirénája is már bánta a kárát a szűk zártkerti utakon az úttestre belógó fáknak, az utat továbbszűkítő építőelemeknek. Ezeken az útvonalakon közlekedő, menteni, oltani igyekvő tűzoltók azonban nem késlekedhetnek emiatt. A lakosság segítségét kérve erre hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a zalaegerszegi Csácsi-kápolnánál tartott sajtótájékoztatóján.

A tűzoltóság kéri a zártkerti lakókat, figyeljenek oda, hogy járhatók legyenek az utak

Kósi Zsolt, Takácsné Czukker Szilvia és Kocsis Kornél tűzoltó százados

Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, szóvivő elmondta, az elmúlt években egyre gyakoribbá vált a zártkertekbe való kiköltözés. Sokan a külvárosi részeken vásárolnak magunknak ingatlant, amit lakásként, hétvégi házként használnak. Emiatt megnőtt a forgalom, ami és az egyéb közlekedést hátráltató tényezők különösen a szűk és meredek utakon nagy kihívás elé állítják az ott élőket, ahogy a tűzoltókat is. Mint mondta, érdemes tudni, hogy a tűzoltók a riasztást követően 120 másodpercen belül elindulnak a kárhelyszínre, a szűk hegyi utakon azonban a nem várt akadályok miatt egy 10 perces vonulás akár 12-15 perce is kitolódhat, amin akár emberi élet is múlhat! A tűzoltás megkezdésének késlekedése miatt egy szoba, egy tároló helyett az egész ház megsemmisülhet. A tűzesetek, valamint a műszaki mentést igénylő beavatkozások során márpedig minden másodperc számít. Azért, hogy a tűzoltói segítség időben megérkezzen, a lakosság is sokat tehet.

A szóvivő a következőkre hívta fel az ingatlantulajdonosok figyelmét. Ügyeljenek a parkolásra, különösen a szűk utakon, hogy az úton közlekedőket ne akadályozzák. Az ingatlanjukhoz tartozó növényzetet gondozzák, az úttestre belógó ágakat rendszeresen távolítsák el. Baj esetén biztosítsák a tűzoltók akadálymentes bejutását területükre. Éljenek a magánlakásokba díjmentesen megrendelhető kéményseprői szolgáltatással. A tragédiák megelőzése érdekében szénmonoxid-riasztót és füstjelzőt szerezzenek be. Figyeljenek oda az egyedül élőkre, naponta, kétnaponta érdeklődjenek hogylétük felől. A lakosságot kérve azt hangsúlyozta, hogy tegyék meg mindezt biztonságuk érdekében, baj esetén pedig azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot.  

Takácsné Czukker Szilvia, az önkormányzat műszaki osztályának vezetője azt tette hozzá, hogy itt nem lakó-, hanem zártkerti területekről van szó, amelyek beépítésüket tekintve kertes, mezőgazdasági besorolásúak. Az önkormányzatnak ennél fogva nem kötelessége az utak szélesítése. Az ingatlantulajdonosnak vagy a vásárlónak kell felmérni azt, hogyha bármi váratlan helyzet adódik, azt kezelni tudja. Azt kérte, a zártkertekben lakók legyenek nyitottak az öngondoskodásra, és a köztisztaságról valamint a közterületek tisztántartásáról szóló helyi rendelet tegyenek meg mindent saját területükön a zavartalan közlekedés érdekében.

A sajtótájékoztatón a Vari-kút és a Barackfa utcában egy tűzoltóautóval szemléltették azt, hogy a szűk úton belógó növényzet hogyan súrolja, karcolja haladás közben a járművet. Mint mondták, ez a kisebb gépjárműfecskendőjük, az elsődleges szerük szélességben, hosszúságban és magasságban is nagyobb ennél. Azzal még nehezebb az ilyen helyekre bejutni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK