2020.11.24., kedd - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemesrádó nagyrabecsülése

2017. november 11. szombat, 16:59
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az 1251 óta lakott, 320 lelkes Nemesrádó egykoron szebb napokat is látott. Volt idő, amikor három iskolában, hat tanár és egy kántortanító is dolgozott. Mostanra már se iskola, se óvoda nincs, viszont reményt keltő, hogy mintegy félszáz 14 év alatti gyermek él a községben.

A fiataloknak igyekszünk is teret, lehetőséget, programokat biztosítani, hogy helyben tartsuk őket. A község központjában egy sokfunkciós játszópark is az ő kedvüket keresi. A Kurázsi Kulturális Közhasznú Egyesületünk a közösség megtartó erejének növelése céljával segíti a kisközség társadalmi és gazdasági struktúrájából adódó, az itt élők szociális helyzetéből eredő kulturális hátrányok mérséklését, életminőségük javítását. Működik egy színjátszó csoport, táncklub, sok programot szervezünk. A térségben először mi készítettünk betlehemet és az adventi hétvégéken kézműves programokra várjuk a gyerekeket, majd a falukarácsony veszi kezdetét a közösségi házban” – mesélte Gazdagné Gecse Anna polgármester, akivel a falu fejlesztéséről beszélgettünk.

- A község központjában egy magasabban lévő helyen található a barokk stílusban épült templomunk. Az itt lévő partfalat a szeptemberi falunapra pályázati forrás segítségével úgy szépítettük meg, hogy dombormű formájában a 14 stáció is rákerüljön. A ravatalozónk pályázathoz kapcsolódó felújítása is folyamatban van. Járdafelújításban nem gondolkozunk, de jó pár utca burkolatának megerősítését szeretnénk egyszer elvégezni. A Markója Lászlóról, az 1930-as években tevékenykedő kántortanítóról nevet kapott és az önkormányzat által megvásárolt, majd felújított házban könyvtár és internetes helyiség működik. Egymásra figyelő jó szomszédok élnek nálunk, de tervben van a köztérfigyelő-kamerarendszer bővítése. Az ötfős képviselő-testület egyfelé húz, értékmentő és értékteremtő hozzáállással. Lobbizunk a település könnyebb elérhetőségéért a környező városokból, szeretnénk elérni, hogy hétvégéken több autóbusz közlekedjen be a községünkbe.

Nemesrádó önkormányzatának jelenlegi képviselő-testülete már a megalakulásakor határozott arról, hogy októberben műsorral és vendéglátással köszöntjük a faluban élő nyugdíjasokat és azokra a településhez kötődő aranykorúakra is gondoltunk, akiknek itt van hegyi birtoka, szőlője, egyéb ingatlana. A helyben élő kisiskolásokat Kránicz Renáta, a képviselő-testület tagja készítette föl egy szívhez szóló zenés-táncos-verses műsor előadására, amellyel a gyerekek nagyszüleiknek és a meghívottaknak hoztak örömperceket. Idén egy sült húsos, töltött-káposztás, hurkás-kolbászos disznótoros vacsora volt a meglepetés. A több mint félszáz főre készülő hús sütéséhez a nagykapornaki idősotthon konyháját is igénybe vettük, a krumplit mi főztük és a káposztát is saját kezűleg készítettük. A vacsorán a férjével megjelent, a faluban született: Lepsényi Lászlóné az összefogást, a jó közösséget, az őszinte párbeszédet, a megtisztelő estebéd megvalósítóit dicsérte. Tóth Tibor nyugalmazott középiskolai mérnöktanárnak hegyi birtoka van a településen, de minden évben elfogadja a meghívást, mert minden alkalommal jól érzi magát a jóízű ételek elfogyasztásakor, a vidám beszélgetések alkalmával és a gyermekkori élmények felidézésekor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK