2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ősszel indulhat az alsóerdei fejlesztés

2017. április 24. hétfő, 13:22
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A napokban megjelent a kormányrendelet a zalaegerszegi Alsóerdő fejlesztéséhez szükséges állami támogatás biztosításáról. Mint ismert, a Modern Városok Program keretében sport- és rekreációs központ létesül a volt napközis tábor területén és környékén, valamint a TV-toronynál.

A részletekről a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő. Elhangzott: az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ engedélyes és kiviteli tervei elkészültek, a kormány döntött a szükséges források biztosításáról, így hamarosan indulhat a közel 3 milliárd forintos beruházás.

Az egykori napközis tábor jelenleg leromlott állapotban van

Megszületett a kormányrendelet a támogatásról

Balaicz Zoltán elmondta: a kormány 2015 decemberében már átutalt 500 millió forintot a város önkormányzatának a Modern Városok Program egyes elemeinek előkészítésére. Ebből 106 millió forintot fordítottak az alsóerdei projekt terveinek elkészítésére és területek vásárlására. A rekreációs program megvalósítására a TOP keretében 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ezenkívül az állam 2017-re 739 millió forintot, 2018-ra pedig 611 millió forintot különített el a célra.

A polgármester szólt a konkrétumokról is. A projekt célja az Alsóerdő komplex megújítása és új turisztikai attrakciók létrehozása. Az utóbbi időben a szórakozás, pihenés mellett egyre inkább a sportolás és az extrémsportok helyszíne lett az Alsóerdő, a beruházással ez utóbbi lehetőségeket is erősíteni kívánja a város.

Vigh László és Balaicz Zoltán a sajtótájékoztatón

A projekt egyik része a jelenleg elavult, leromlott állapotban lévő, egykori napközis tábort, és annak környékét érintené. Ez az úgynevezett I. zóna, ahol ingyenesen látogatható attrakciók létesülnek. Új sportpályák, tűzrakóhelyek, gyermek- és felnőtt játszótér, KRESZ park, terepkerékpáros –és terepfutó pályák, valamint spartan race pályák épülnek a néhai tábor kibővített területén.
A napközis tábor másik része, vagyis a II. zóna már fizetős lesz, ide egy fogadóépületen keresztül lehet majd bejutni. A látogatók itt falmászócentrumot, mászótornyot, sí –és snowboard-, valamint gokart-pályát, illetve Euroline csúszdát találnak. De parkoló, valamint az I. és II. zónát összekötő büfé és sétány is kialakításra kerül.

Elkészültek a látványtervek

Megújulna a TV-torony és annak környéke is. A torony szerkezeti rekonstrukciója mellett egyedülálló attrakciókkal bővülne (skywalk terasz, sínes bobpálya és más élményelemek) a hely. A projekt részeként felújítják a toronyhoz vezető, rossz műszaki állapotban lévő utat és parkolót is. A polgármester kitért arra is, hogy az alsóerdei fejlesztéssel korszerűsödik az önkormányzat vendégháza, valamint a búslakpusztai sportlőtér.

A projekttel kapcsolatban Vigh László elmondta: a cél az, hogy Zalaegerszeget valahogy „kihozzák” a természetbe; vagyis hogy felállítsák a fotelből a tévét néző, számítógépező embereket. Mindenekelőtt pedig az óvódásokat, iskolásokat kellene elhozni ide egy-egy erdei órára. Ha a gyerek kijön, és jól érzi itt magát, akkor a szüleit is megkéri majd arra, hogy látogassanak el az erdőbe. A projekt így a családról, a természetről, a sportról, a kikapcsolódásról egyaránt szól. Ha meg tudjuk mozgatni a városlakókat, akkor mindenki egészségesebb lesz, és kevesebbszer kell orvoshoz járni – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A sportpálya is megújul

A közbeszerzési eljárások lebonyolítása után várhatóan idén szeptemberben kezdődne el a területek előkészítése, novembertől pedig az építkezés, ami körülbelül 2018 július végéig tart. A projekt zárására a tervek szerint 2018 októberében kerülne sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK