2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Otthont teremt a közösségnek

2020. június 28. vasárnap, 17:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a plébániaépületet Zalaapátiban, melynek teljes felújítása az egyházközség két pályázatából valósult meg. A rekonstrukcióval életre keltették az 1975-ben létesített, igencsak elavult épületet, amellyel új közösségi térrel is gazdagodott a település.

A felújított plébániaépület Zalaapátiban

Bóka Tibor, Manninger Jenő, Kiss László hévízi esperes és Vincze Tibor

Bóka Tibor plébános köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy egy építkezés sikerességéhez szükség van erős közösségre, akit összekovácsol a közös hit, a közös kultúra és a vallás. Ennek egyik fontos helyszíne a templom, amit mindig szépítgettek és megtöltöttek élettel. A másik a plébániaépület, amit kikezdett az idő vasfoga az elmúlt évtizedekben. Mivel önerőből nem tudták megoldani felújítását, pályázatokat nyújtottak be. Az elsőt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházügyi államtitkárságához, amellyel 15 millió forintot nyertek. Az egyházközség 3,8 millió forint önerőt tett hozzá. Ebből valósították meg a felújítást a víz-, a villamos hálózat és a fűtési rendszer rekonstrukciójával. Új nyílászárókat és burkolatokat építettek be, és külsőleg szigetelték az épületet. 2019-ben a Magyar falu programon 20,8 millió forintot nyertek. A támogatást tetőcserére, napelemek beépítésére, irodabútorok, két laptop és egy multifunkcionális nyomtató beszerzésére fordították. Végül úgy fogalmazott, nagy örömmel veszik birtokba a megújult plébániaépületet, ami otthont teremt, és új lendületet, új kezdetet hoz a közösség életébe.

Vincze Tibor polgármester Reményik Sándor soraira utalt, miszerint a templomot, az iskolát ne hagyjátok. Mint mondta, az önkormányzat mindig is ezt vallotta, sőt tett érte is. 2011-ben a templom külső felújítását valósították meg, majd az iskolára terjedt ki figyelmük. A tudás otthonát is folyamatosan fejlesztik, hogy az egyre jobb és modernebb legyen. A plébániaépületet közel 40 év után sikerült külsőleg és belsőleg rendbe tenni. Lakhatóvá vált az épület, amit a közösség, sajátjának érezve, tölt majd meg tartalommal.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a plébániaépület felújítását segítő két pályázati lehetőségre is utalva azt emelte ki, hogy a kormány minden eszközzel a magyar falvak jövője megalapozásán dolgozik. Ezt szolgálja az egyházi és civil közösségi terek fejlesztésének támogatása, amellyel a helyben elérhető szolgáltatások száma is növekedik a falvakban.

Az átadási ünnepség után délután családi napot tartottak, többek között lovagi tornával és gyermekműsorral, amit a Magyar falu programon elnyert támogatásból finanszírozott az egyházközség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK