2023.06.06., kedd - Norbert, CintiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közösségi pajta Kispáliban

2020. október 12. hétfő, 10:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Közösségi pajtát avattak Kispáliban, ami a település szabadtéri rendezvényeinek helyszínéül szolgál. A faszerkezetű tetővel védett, két oldalt nyitott épületet az önkormányzat termelői piacnak is szánja, melynek illusztrálásaként helyben készített termékek, sajtok, lekvárok, szörpök kóstolójával várták az érdeklődőket az átadási ünnepségen.

Vigh László, Horváth Zsuzsa, Horváth István és Baumgartner József a pajtaavatón

Horváth Zsuzsanna polgármester elmondta, hogy az új építmény mögötti faluház nem alkalmas nagyobb számú közönség befogadására. A focipályánál tartott szabadtéri rendezvényeiknél pedig gyakran kellett számolni az esővel. A faluházhoz sem tudtak átmenni, mivel a két helyszín eléggé messze van egymástól. Mindenképpen egy fedett rendezvénytérre volt szükség, amelynek megépítésére az önkormányzat 10 millió forintot nyert a Leader-programon. A beruházás költségét 25 százalék önerővel megemelték, amelyből vizesblokkot létesítettek a pajtaszínházzal összeépítve. A mosdót a mozgásukban nehezítettek is tudják használni. Egy akadálymentesített parkolóhely is rendelkezésükre áll. Az új közösségi épület a falu (a nyugdíjas-, az ifjúsági, a kertbarát- és a sportegyesület) rendezvényei mellett családi programoknak is helyt ad. A polgármester végül megköszönte a munkát Horváth István tervezőnek, Baumgartner József kivitelezőnek és az alvállalkozóknak, valamint a Leader-csoport tagjainak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a falu egy egyik legjobban élhető élettér. Érdemes megőrizni és fenntartani ezt az életformát, ami a zöldség- és gyümölcstermesztésben is megnyilvánul. Méltatta a falu fejlődését, kiemelte a több száz millió értékű útfejlesztéseket, melyek megvalósításáért ugyancsak sokat tett az önkormányzat.

Az átadási ünnepségen somból, fekete berkenyéből, fekete ribizliből készített lekvárokat, szörpöket kínáltak. A bogyós gyümölcsök a falu közösségi kertjében már évek óta nevelődnek, amit főként a kertbarát és a nyugdíjas egyesület tagjai gondoznak, illetve készítenek belőlük finomságokat. Az almákat a falu melletti Alma 2000 Kft. ajánlotta fel a programra. Néhány év múlva nekik is lesz, miután az egy-két éve elültetett gyümölcsfák termőre fordulnak. A kínálatban házi sajtok is szerepeltek, amiket a polgármester készített. A résztvevőket gulyással is megvendégelték.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK