2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Parkoló és kétirányúsítás

2022. augusztus 31. szerda, 18:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
A tanévkezdésre elkészült a 14 férőhelyes, térköves parkoló a zalaegerszegi Kis utcában, a Dózsa György Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola szomszédságában, amely az intézménybe igyekvők számára is biztosítja a várakozási lehetőséget. A könnyebb közlekedés érdekében kétirányú forgalmi rendet alakítottak ki a Kölcsey Ferenc utca és a Stadion utca felőli átkötő úttal érintett szakaszon a Kis utcában.

A könnyebb közlekedés érdekében a Kis utcában

Vigh László, Böjte Sándor Zsolt, Szak Tibor középen

Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a Dózsa-iskola, a Kis utcai óvoda, a Tipegő bölcsőde, a NAV székháza miatt egyaránt megnövekedett a forgalom, főként a reggeli és a délutáni órákban. A közlekedés és a parkolás szempontjából napközben sem volt jobb a helyzet. A társasházak lakói is kérték, hogy tegyenek valamit. A parkolóépítésre és a forgalmi rend megváltoztatására 2019-ben készültek el a tervek. Az önkormányzat megvásárolta és elbontatta az itt árválkodó családi házat, melynek helyén idén először zúzalékos parkolót alakított ki, majd 6 méter széles feltáró úttal 14 férőhelyes, merőleges állású, térköves parkolót. Elvárásként jelentkezett, hogy az iskolakezdésre fejeződjenek be a munkálatok, amelynek sikerült eleget tenni. A Dózsa-iskola előtt lévő parkolósáv várakozóhelyeit újraosztották, területet biztosítva két párhuzamos felállású K+R (kiss and ride) parkolóhelynek, amelyeket térítésmentesen vehetnek igénybe a gyerekeket szállító szülők a megállás és a várakozás idejére. A bruttó 123 millió forintos kivitelezési költséget a Kovács Károly Városépítő Programból finanszírozta az önkormányzat.

A belváros ezen területe rendkívül forgalmas a Göcseji Múzeumba, a nagytemplomba és a ZTE-stadionba látogatók miatt is. Az itt közlekedő gépkocsik száma a megnyitásra váró Mindszenty-múzeum miatt is emelkedni fog, mondta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Szóba hozta, hogy a parkolóhelyek iránti igény azért is növekedett meg ennyire, mert Zalaegerszegen a háztartásokban lévő autók száma elérte 36 ezret, az agglomeráció tekintetében pedig 14-15 ezerrel számolhatnak. A városkörnyékről érkezők többsége itt, a belvárosban közlekedik, és szeretne megállni. A parkolási gondokat a Kis utcában most 14 várakozóhellyel tudják enyhíteni.

A sajtótájékoztatón Szak Tibor út- és közműépítési csoportvezető azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy zárt csapadékcsatornát és járdát építettek, illetve aszfaltoztak is az érintett útszakaszon. Az új parkoló környezetét termőföldterítéssel és füvesítéssel állították helyre, ősszel pedig négy, árnyat adó fát ültetnek. A kétirányúvá vált közlekedés miatt a járművezetők figyelmet kérte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK