2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pengefal evolúció: most gyermekrajzok díszítik

2021. május 12. szerda, 17:52
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Új dekorációt kapott a vizslaparki kosárpályánál lévő pengefal. A közelmúltban az önkormányzat és a Zalaegerszegi Televízió hirdetett közös rajzpályázatot „Az én Vizslaparkom címmel”, melyre március végéig várták az alkotásokat.

A graffitik után színes, könnyed képek

A projektre közel hetven pályamű érkezett. A zsűri Csalló Nárcisz (Ady-iskola), illetve Mészáros Réka (Mindszenty-iskola) rajzát találta a legjobbnak, így az ő alkotásaik díszíthetik a pengefalat. A diákok munkáit az önkormányzat finanszírozásában a budapesti Neopaint Works festette fel az elmúlt héten a falra, a kész mű immár mindenki előtt látható.

Egy profi dekorálócsapat festette fel a gyerekek rajzait

Ottjártunkkor még javában dolgozott a dekorálócsapat, azaz Váczy Enikő, Fuchs Erik és Mészáros Patrik. Utóbbi érdeklődésünkre elmondta: a fal alapozása után először felrajzolták a diákok munkáit, majd ezt követte a festés, színezés. Az eredeti gyerekrajzok vízfesték-hatásúak, így ők is ezt a hangulatot ültették át a pengefalra. Könnyed, lazúros látványban részesül a néző. 

Gyerekrajzot „utánozni” nem is könnyű feladat – fogalmazott. Képzőművészeti alkotásokat már festették fel korábban is tűzfalakra, ami szintén kihívás volt, ám ez egészen más. Nagyon változatosak ugyanis a minták, a kontúrok, sőt még a színek és a színátmenetek is. Ők pedig arra törekedtek, hogy a lehető legjobban hasonlítson a kép az eredetihez. A gyerekrajzok ráadásul mindig nagyon ösztönösek, a vonalvezetést néha elég nehéz eltalálni. De a csapat bízott a sikerben.

A pengefal-festéshez színes kültéri homlokzatfestékeket használtak, melyeket jól lehet vizezni, így érve el az akvarelles hatást. Mivel falfestékről van szó, attól nem kell félni, hogy a csapadék lemossa a mintákat, hiszen az anyag időjárásálló. 

A pengefal 2015-ben, 2017-ben és a mostani festés idején

A megújult pengefalat gyermeknapon adják át hivatalosan. A pályázatban résztvevő diákok pedig ajándékcsomagot kapnak a szervezőktől, akik ezzel köszönik meg munkájukat és kreativitásukat.

Mint az a korabeli fotókon is jól látszik, a falat mindig "megtalálták" és használták a graffitisek. Most egy konszolidáltabb, előre elterevezett, és a város által jóváhagyott dekorácíió díszeleg a Vizslaparkban, ami a gyerekek rajzai miatt mégis ösztönös. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK