2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendbe teszik a Malom-tavat és környékét

2023. március 25. szombat, 14:08
Szerző: Antal Lívia; Fotó: A.L.; pP
Megkezdték a kaszaházi Malom-tó környezetének rendbetételét, amelynek eredménye már most látszik. A nádat kivágták, a folytatásban a meder kotrását, a zsilip helyreállítását és a növényzet megújítását végzik el a szakemberek. A cél az, hogy az egykori csónakázótó népszerű kirándulóhellyé váljon.

Megtisztul, megszépül 

A Zala folyó egykor nagy területen kanyargott, partján több vízimalom működött. A folyó 1961–63 közötti szabályozásával ezek a malmok megszűntek. Egyedül Hencz-malom maradt fenn a Göcseji Falumúzeumba való áthelyezésével, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. A malom mellett hátramaradt a csónakázótó, amit teljesen benőtt a nád, és amit most Németh Gábor önkormányzati képviselő javaslatára tesznek rendbe. A polgármester kiemelte, az elmúlt években több régi, a zalaegerszegiek számára fontos épületet mentettek és újítottak meg; a Color, a Zóna, a Kiszöv-székház után most az egykori ruhagyár van soron. A csónakázótóhoz szintén nosztalgikus érzelmek fűzik a város lakóit, melynek rendbetételéhez szükséges anyagi forrást az önkormányzat biztosítja.

Elkezdték a tó tisztítását. Körbejárhatóvá teszik. Németh Gábor, Balaicz Zoltán és Fazekas Györgyi

Tetten érhető a lokálpatriotizmus a kaszaházi városrészben, hiszen az itt lakók közül még többen kötődnek a csónakázótóhoz, ahol régen strand működött és horgászni is lehetett. Kötődésük a tó megújításának javaslatában is megmutatkozik, mondta Németh Gábor önkormányzati képviselő. Tavaly elkészült a kerékpárút a Zala folyón átvezető híddal, és kerékpáros pihenő is létesült. A szépülő környezethez pedig az egykori csónakázótó rendbetétele is hozzátartozik. Erről az itt élők is így gondolkodnak, hangsúlyozta a képviselő. A kivitelezés koordinálásért köszönetét fejezte ki Fazekas Györgyinek, a műszaki osztály városüzemeltetési szakreferensének. 

Februárban még ez a látvány fogadta a járókelőt

A tónak megtartják eredeti formáját. Medrének kitisztításával, az iszap kiemelésével és a zsilip helyreállításával növelik vízhozamát. Olyan növényevő halfajta betelepítésében gondolkodnak, amelyek a nád visszanövését kordában tudják tartani. Körbesétálhatóvá teszik, és annak érdekében, hogy népszerű kirándulóhelyként funkcionáljon a Malom-tó, különböző programokat és pikniket rendeznek majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK