2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Söjtör a napenergia vonzásában

2021. március 28. vasárnap, 17:03
Szerző: Antal Lívia
Söjtör kedvező fekvése és a helyben lévő villanytelep újabb napelemparkos beruházásokat generál a településen, melyek közül az egyik telep januárban már megkezdte próbaüzemét. A beruházási kedv növekedése egyben növekvő iparűzési adóbevételt is jelent hosszabb távon, ami jelentős tény a tekintetben, hogy a koronavírus-járvány miatt másik oldalról a saját bevételek csökkenésével kell számolnia az önkormányzatnak.

A magánberuházók mellett az önkormányzat is fejleszt

– Az első, 3,1 megawatt teljesítményű, 4 hektáros napelem-parkot 2019 nyarán adtuk át a falu északi határában. A második a Kispuszta és a Felső-temető közti területen húzódó 40 hektáros területen létesült, a 20 megawatt teljesítményű naperőmű január óta már próbaüzem alatt áll. A beruházó a telephez vezető közel 3 kilométeres külterületi földutat is rendbe tette, ezen felül civil szervezeteinknek is támogatást nyújtott – tájékoztatott Könyves Gábor polgármester. – A zsidó temető környékén két év alatt épül meg a harmadik 60 hektáron. Ez a naperőmű már 33 megawatt teljesítményű lesz. A 11 milliárd forintos projekt már építési engedéllyel rendelkezik. Itt két kilométeres útszakasz rendbetétele valósul meg. A Béke utcai temető melletti elhúzódó beruházás új lendületet kapott. A 8 hektáros projekt fele idén elkészül, míg 4 hektáron új engedélyek beszerzését indítja el a beruházó.

– Mi a hozadéka a naperőműves beruházásoknak az önkormányzat számára?
– A már említett útkarbantartások mellett az is, hogy a turisták számára jelenleg ki nem adható Öreghegyi vendégházunkat igénybe fogják venni a beruházók. De mindenekelőtt az iparűzési adó bevételek növekedése, ami az önkormányzat számára leginkább kedvező. Ez azért jelentős, mert a koronavírus-járvánnyal összefüggő kormányzati elvonások (gépjárműadó teljes megvonása, illetve az iparűzési adó 50%-os mérséklése) miatt az önkormányzat saját bevételei közel 10 millió forinttal csökkennek idén az előző évhez képest. A közfeladatok ellátását mindez nem befolyásolja, de az önerőt is igénylő beruházások szempontjából súlyos érvágás.

Az Öreghegyi Vendégház

– A fejlesztésekről minden bizonnyal nem mondtak le.
– A nehézségek ellenére folytatni kívánjuk a fejlesztéseket, de olyan projektekre koncentrálva, amelyekhez 95–100%-os pályázati forrást nyerhetünk el. Ilyen az egészségház energetikai rekonstrukciója, amelyre a Belügyminisztériumtól várunk támogatást. Homlokzati és lábazati hőszigetelést, kazáncserét valósítanánk meg, illetve napelemeket helyeznénk el az épületre. Az itt található szolgálati lakás felújítását már a Magyar falu programból tervezzük. Az iskola előtti területet közösségi térré alakítanánk át, ahol a telepítendő növényzet között lelátó, színpad, rendezvénytér, pihenőpark, szabadtéri kiállító tér és parkoló kapna helyet. A Magyar falu programból ezen felül kistraktor beszerzésére, temetői út felújítására, járda kialakítására, urnafal építésére, illetve a felső-temetőben Mindenki Keresztje felállítására is remélünk pályázati forrást. Önkéntes tűzoltó egyesületünk pedig a tűzoltószertár felújítására kíván pályázatot benyújtani.

– Gyermekintézmény fejlesztése szerepel-e az elképzelések között?
– Igen, még pedig egy teljesen új bölcsőde megépítése, amely hét kisgyermeket látna el. A hivatalt és az óvodát magában foglaló épületsor után három méterre épülne meg, hogy az udvar méretére vonatkozó szabályok is teljesülhessenek. A bölcsőde jelenleg tervezés alatt áll. A Belügyminisztérium folyamatosan fogadja a pályázatokat, így ahogy elkészültek a tervek, mi is benyújtjuk.  Bízunk a támogatásban, hogy a bölcsőde építését, mint az elkövetkező időszak legnagyobb beruházását, megvalósíthassuk.
A 2021-es esztendő tervei között kisebb költségű településképet javító intézkedések is szerepelnek. Ennek keretében az utcanévtáblák cseréje, valamint a falutáblák karbantartása valósul meg. A Deák Emlékház parkjában és a sportpálya körül sajnos több fa elpusztult, illetve veszélyessé vált. Képviselő-testületünk fájó szívvel, de kivágásuk mellett döntött, természetesen újak telepítésével mindkét helyszínen. Ide tartozik, hogy önkormányzatunk egy megvásárolt romos házat már elbontatott, és e sors vár egy másik magára hagyott épületre is. A település és környezetének rendezett látképéért sokat tesznek az önkormányzati közfoglalkoztatottak is.

– Folytatódhat a mintaprogram?
– Természetesen. A 2021-2022. évi Járási Startmunka Mintaprogramhoz 19,2 millió forintos támogatást kaptunk, ami ez idei év első sikeres pályázata. Ennek keretében március elsejével 12 fő látott munkához a községben. A település turisztikai vonzereje növelését szolgáló program közel 6 millió forint értékben beruházási és dologi költségek elszámolására is lehetőséget ad önkormányzatunk számára. Az idei program ráépül az elmúlt évire, amelynek köszönhetően tavaly megújulhatott az Öreghegyi Vendégház. Idén a szomszédos kisebb épület belső felújítása történik meg. Ezen felül a meglévő turistaútvonalak karbantartása és újak kijelölése valósul meg. Önkormányzatunk bevételeket vár az Öreghegyi vendégház működtetésétől. Kezdeti élénk kihasználtságának sajnos gátat vetett a járvány. Amint enyhülnek a korlátozások, reméljük, visszatérnek hozzánk a szálláshely iránt érdeklődő turisták is – zárta a beszélgetést Könyves Gábor polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK