2018.06.20., szerda - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Street art a börtönkerítésen

2017. június 16. péntek, 16:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Felavatták Zalaegerszeg első hivatalos street art alkotását. A nagyméretű falfestmény a város első írásos említésének 770. évfordulójára készült, a lokálpatrióta kötődés szellemében.

A börtön falának piac felőli oldalára festett eklektikus városképet Balaicz Zoltán polgármester, Böjte Sándor a körzet önkormányzati képviselője, Bognár Ákos ötletgazda és Sági Bálint, a kép alkotója avatta fel. A polgármester elmondta: a város a jövőben is támogatja majd a hasonló kezdeményezéseket, mert szeretnék, ha Zalaegerszeg több üres falfelületét is művészi értékkel bíró falfestmények díszítenék.

Falfestmény a 770 éves városról

Elhangzott: a street art egy urbánus, az underground kultúrából eredő képzőművészeti műfaj, ami egyre elterjedtebb a nagyvárosokban. Nem feltétlenül azonos a graffitivel, a most felavatott kép is inkább festmény, hiszen nem fújással, hanem festéssel készült. Az önkormányzat célja az, hogy a dinamikus, fiatalos lendület megjelenjen a köztereken is. Olyan alkotásokat támogatnak, amik vagy témájuk miatt érdekesek, vagy kötődnek a város történetéhez. Ilyen a most elkészült mű is, ami az évforduló jegyében született. Közérthető, kissé konzervatívabb stílusban rajzolódott, hogy az idősebb korosztály tetszését is elnyerje.

A falfestményt egy budapesti street art-csapat készítette az Egerszeg Fesztivál idején. A művet három nap alatt festették fel a börtön kerítésének falára. Az avatáson az engedélyeztetésért köszöntet mondtak a Zalaegerszegi Büntetés-végrehajtási Intézet vezetésének.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK