2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Energiatakarékossá vált a nővérszálló

2017. október 20. péntek, 17:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
A tetőn lévő napelemek és napkollektorok már a nyár óta felkeltik az arra járók figyelmét a zalaegerszegi nővérszálló megújult épületén, ahol ma sajtótájékoztató keretében ismertették a beruházás részleteit. Jó esély van arra is, hogy a nem helyi egészségügyi dolgozók lakhatását segítő szálló belülről is megszépülhessen.

A több mint 30 éves épületen általános karbantartásokat végeztek csak, jelentősebb felújítás az erőforrások hiánya miatt nem történhetett ez idáig. A megnyugtató megoldást a KEHOP-programon elnyert 136 millió forintos támogatás hozta, melyből végrehajthatták a teljes külső korszerűsítést az igencsak elavult épületen, tudtuk meg dr. Halász Gabriellától, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főigazgatójától.

Balaicz Zoltán, dr. Halász Gabriella és Vigh László

A teljes homlokzatnak megújításával, a nyílászárók cseréjével és az erkélyek beépítésével valóban szép külsőt kapott. A fejlesztésben fontosnak tartották az energiahatékonyság javítását, ezért az épület tetejére napelem-rendszert valamint napkollektorokat helyeztek el, egyrészt a villamos energia, másrészt a használati melegvíz biztosítása érdekében.

A nővérszálló most egy modern színfoltja a város főutcájának, vélekedett a főigazgató, de ami számukra sokkal fontosabb, hogy a kórházban dolgozni kívánó orvosoknak, szakdolgozóknak, a háttérterületek munkatársainak méltó szálláshelyet tudjanak kínálni. Ezt ígéri a már előkészítés alatt álló belső rekonstrukció. A cél az, hogy az egyedülálló, vagy családos fiatalok az életüket is elkezdhessék a nővérszállóban, melynek bérleti díját a kórház önköltségen biztosítja számukra. Nagyobb helyiségek kialakítását éppen azért tervezik, hogy fiatal házaspárok, akár kisgyerekkel is, tudjanak itt néhány évig lakni.

A belső felújításra minden remény adott a Miniszterelnöki Hivatallal való tárgyalása eredményeként, fűzte hozzá Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Várhatóan 130 millió forint áll majd rendelkezésre, hogy az épület helyiségei, a vizesblokkok teljesen megújulhassanak, illetve egyes szobák önálló fürdőszobát kaphassanak.

Balaicz Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a TOP-programból a közelmúltban már megszépült egészségügyi, szociális és kormányhivatali épületek mellett a nővérszálló is új külsőt kapott. Mint mondta, a városházát sem akarják kihagyni a sorból, ezért a legutóbbi közgyűlésen 120 millió forintos külső felújítása mellett döntöttek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK