2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teljes értékűvé vált a gyalogátkelő

2021. szeptember 22. szerda, 16:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Forgalomtechnikai beavatkozásokkal és eszközökkel tették biztonságossá a Posta utca és a Hegyi út kereszteződésében létesített gyalogátkelőhelyet a zalabesenyői városrészben. A két ütemben zajló beruházásra 11,7 millió forintot fordított Zalaegerszeg önkormányzata.

A Posta utca és a Hegyi út kereszteződésében

Maza Renáta útépítési szakreferens, Gecse Péter, Balaicz Zoltán és a Szak Tibor közmű- és mélyépítési osztályvezető

Balaicz Zoltán polgármester az átadáson úgy értékelt, hogy a városban zajló nagyberuházások mellett azok a kisebb léptékű fejlesztések is fontossággal bírnak a helyi közösségek számára, amelyek közvetlen lakókörnyezetüket érintik, így a mindennapi életüket befolyásoló tényezőkre is figyelemmel kell lenni. A Posta utca és a Hegyi út gyalogos átkelőhelyének közel 12 millió forintba kerülő korszerűsítése is lakossági igényre reagálva valósult meg. Az önkormányzat miután a kötelező és önként vállalt feladatait biztosította, évente nagyjából 300 millió forintot tud felhasználni utak, járdák, parkolók rendbetételére költségvetéséből. Ebből kitűnik, bizony nem nagy az a keretösszeg, amit az egyes városrészekre fordíthatnak. A Kovács Károly Városépítő Programban hasonló célokra, 2024-ig rendelkezésre álló 15 milliárd forint ezért nagyjelentőségű.

Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője azt mondta, teljes értékűvé vált a gyalogátkelő, melynek létesítése 2017-ben kezdődött az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésével. 2019-ben a kivitelezés első ütemében a Posta utca nyugati oldali járdakapcsolatát építették meg. Zárttá tették a csapadékvíz-elvezető árkokat, és eltávolították a kereszteződésben lévő, kilátást akadályozó növényzetet. 2021-ben a második ütemben a keleti oldali járdát építették meg. Az út mentén mindkét oldalon védőkorlátot létesítettek, a gyalogos átkelőt útburkolati jelekkel, közvilágítással és sárga villogó figyelmeztető lámpával látták el. Mindezen forgalomtechnikai eszközök a gyalogosok észlelhetőségét segítik a járművezetők számára. Ezen felül a Posta utca 4. szám előtti buszmegálló fellépő szigetét is felújították, valamint „lassíts felirattal” napelemes sebességmérő és -kijelző táblát helyeztek ki a városba vezető településtábla után.

Gecse Péter elmondta továbbá, hogy szintén lakossági kérésre épül majd meg az Aranyoslapot és Zalabesenyőt összekötő út, a Hegyi úttól nyugatra egy új nyomvonalon, tehermentesítve a Posta utcai csomópontot. Kovács Károly városépítő programban megvalósítandó beruházás tervezésére már kiírták a közbeszerzési eljárást. Az egész folyamat, míg eljutnak a kivitelezésig, több évet vesz majd igénybe. A városrész önkormányzati képviselője beszámolt arról is, hogy idén nyáron a Hegyi úti játszóteret egy kisebb akadálypályával és egy beépített trambulinnal bővítették két millió forint önkormányzati forrásból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK