2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tündéri település Sárhida

2020. október 15. csütörtök, 13:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
Sárhida kiterjedése nem is látszik a főúton haladva, pedig érdemes felkeresni a jóval feljebb húzódó falurészt, hogy rácsodálkozhassunk a dombokról nyíló panorámára. Itt a faluközpontban kapott helyt májusban a település első játszótere, a közelben lévő óvoda pedig új játékokkal gazdagodott szeptemberben. Október második szombatján faültetéssel foglalatoskodtak a helyiek, amiért Tündéri település címet érdemelt ki Sárhida.

Környezet és közösség – egyet jelent a településen

Zsálek-Nagy Marianna és Vigh László

Az Agrárminisztérium településfásítási programja keretében mintegy egymillió forint összértékben jutott facsemetékhez Sárhida, amely egyike volt a pályázaton sikerrel szerepelt 23 zalai településnek. Zsálek-Nagy Marianna polgármester elmondta, 5 díszalmafa, 4 gömb szivarfa, 3 korai juharfa és 18 keskenylevelű kőrisfa érkezett a településre. A kőrisfákkal kevesebb gond van az őszi lombhullatás idején, ezért ültették a főút mellett fekvő sportpályához a már korábban kivágott beteg tuják helyére. A juhar-, a díszalma- és a szivarfák a falu központjába kerültek, díszítve az új játszótér melletti területet is. A pályázatnak köszönhetően támasztókarót, takarómulcsot és védőrácsot is kaptak az előnevelt fákhoz, melyek telepítéséhez a Zalaerdő szakemberei adtak útmutatást.

A faluközpont a település első játszerével

A polgármester hangsúlyozta, a falu vezetése fontosnak tartja, hogy minél több fát ültessenek el a közterületekre a lakosság bevonásával. Az október 10-i akcióban is megmutatkozott az összefogás a polgárőrség, a sportegyesület és az Egészséges Életért Egyesület tagjai jóvoltából. Az ősz folyamán gyümölcsfák ültetését is tervezik, létrehozva ezáltal a falu gyümölcsöskertjét. A fák telepítésével gondoskodni szeretnének a következő generációról is, hogy szebb és tisztább környezetet teremtsenek számukra. Másrészről a gyermekek szemléletformálását kívánják szolgálni a környezettudatosságra nevelés tekintetében.

A faültetésben segédkezett Vigh László, aki tündéri település táblát adományozott a községnek. Az országgyűlési képviselő által korábban elindított a tündéri település mozgalom célja, hogy minden portán legyen gyümölcsfa. Sárhida a tanúsítványt azzal is kiérdemelte, mert gyümölcskertet alakít ki.

Az orvosi rendelő teljesen megújul belülről

Sárhidán más fejlesztésekkel is gondolnak a jövőre. Zsálek-Nagy Marianna elmondta, májusban adták át a falu első játszóterét, amit a Leader-programon elnyert 6,7 millió forintból és 1,7 millió saját erőből sikerült megvalósítani. Szeptember közepén az óvoda kapott új bútorokat és új játékokat a Magyar falu program több mint 5 millió forintos támogatásával. A program keretében zajlik jelenleg az orvosi rendelő teljes körű belső felújítása, és valósulhat meg a Kossuth utcai járda továbbépítése jövő tavaszi kezdéssel.

A polgármester abban bízik, hogy a jelenleg 800 lakosú Sárhida egykor szoros közösségét ezek a beruházások, és faluszépítő akciók újra közelebb hozzák egymáshoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK