2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Társasházak napja

2019. november 06. szerda, 08:03
Szerző és fotó: Antal Lívia
Otthonunkat nem csupán betörések ellen szükséges megvédeni, hanem az esetleges tűzesetektől is, ami az elszenvedett kár mellett saját és mások testi épségét is fenyegetheti. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által idén harmadik alkalommal meghirdetett Társasházak napja elnevezésű akció keretében éppen ezért a tűzvédelmi szabályok betartásának fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet.

Tűzoltóktól lehet kérdezni a társasházak tűzvédelméről

Kalamár Norbert szóvivő, Karóczkai János, Tóth András

Karóczkai János tűzoltó ezredes, a zalaegerszegi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta, hogy a november 5-től 7-ig tartó háromnapos akció keretében tulajdonosok, bérlők, közös képviselők közvetlenül fordulhatnak a katasztrófavédelemhez, a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseikkel. Fontos tudni, hogy a társasházakra és azok minden lakójára nézve kötelező a tűzvédelmi használati szabályok betartása. A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében ezt írásba is kell foglalni a tűzvédelmi házirendben.

Tóth András tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető hozzáfűzte, hogy az eddigi két nyílt napon legtöbben a tűzvédelmi házirendről érdeklődtek. Ez a dokumentum tartalmazza többek között a lakók ingóságainak (bútor, kerékpár, virág stb.) tárolására vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat a lépcsőházakban, valamint a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat. Mint mondta, Zalaegerszegen 60 darab középmagas épület van. Ezen társasházak felsőbb szintjeiről a füsttel telítődő lépcsőházon keresztül menekülni veszélyes, sokszor lehetetlen. Ilyenkor az épületek melletti tűzoltási felvonulási területre telepített magasból mentő járművek segítségével tudják a tűzoltók a bajbajutottakat kimenteni. Éppen ezért tilos itt parkolni. Ezt ellenőrizendően a tűzoltóság az őszi óraátállítás után az esti órákban egy-egy társasháznál gyakorlatot végez a magasból mentő járművel. Így a lakók szembesülhetnek azzal, hogy mennyire fontos üresen hagyni a felvonulási területet, amit tábla, vagy felfestés is jelez.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) kimondja, hogy menekülésre szánt útvonalakat szabadon kell hagyni. Az itt tárolt bútor vagy kerékpár egy esetleges tűznél ugyanis jelentősen megnehezíti a tűzoltók munkáját. Menekülési útvonalon vagyonvédelmet szolgáló rácsok csak úgy helyezhetők el, ha a lezárás tűzvédelmi eszközök, a hő és füstelvezetés megközelítését, működését és használatát nem gátolja.

Különös körültekintést igényel a dohányzás. Semmiképp nem szabad a gyufát, csikket az ablakból, erkélyből kidobni, mert a szél könnyen befújhatja más lakásba, erkélyre, ahol tüzet okozhat. Az ágyban való dohányzás pedig egyenesen életveszélyes, amit tragédiák is igazolnak. Dekorációk, bútorok és egyéb berendezési tárgyak nem takarhatják el a füstelvezetéshez és légpótláshoz szükséges nyílásfelületeket, a lakásokban sem. Ezért tilos a szellőztetőbe bekötni a páraelszívót. Az OTSZ-ben új szabály, hogy a 14 méternél magasabb épületek központi szellőztető rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában 3 év helyett 4 évente kell tisztítani. Zalaegerszegen egy olyan társasház van, ahová nincs bevezetve a gáz. Ez a rendelet tartalmazza azt is, hogy ebben az esetben lakásonként csak 1 darab propán-bután gázpalack használható, vagy tárolható.

A megye kirendeltéségein ma és holnap 10 és 16 óra között állnak rendelkezésre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK