2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új ivóvízrendszer épül ki

2023. május 18. csütörtök, 16:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Gellénházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó hét település ivóvízellátása hamarosan a zalaegerszegi keleti vízbázisról ellátottan valósul meg a KEHOP-2.1.3-15-2017-00057 azonosítószámú, Nyugat- és dél-dunántúli ivóvízminőség-javító program 3. című projekt révén. A befejezéséhez közeledő beruházásról Gellénházán tartott sajtónyilvános rendezvényen számoltak be.

Gellénháza és térségét látja el

Csényi Péter, Fügemann Éva, Farkas Imre Józsefné és Vigh László

A megjelenteket elsőként Farkas Imre Józsefné polgármester köszöntötte. Mint fogalmazott, a projekttel járó munkálatok időként bosszúságot okoztak. A fejlesztés egyúttal örömöt is jelent, mert általa javul az ivóvíz minősége Gellénházán és a hozzátartozó falvakban.

A település fő utcáján a munkagépek még dolgoznak az árkok betemetésén, miután a projektben Gellénházán, illetve Nagylengyelben összesen 3,7 kilométer hosszban cserélték ki a gerincvezetékeket. Erről Csényi Péter, a kivitelező cég, a Strabag Zrt. képviseletében beszélt. Mint mondta, a projekt célja a nagylengyeli ivóvízbázis kiváltása volt, hogy az érintett települések ivóvízellátását Zalaegerszeg bazitai városrészéből biztosítsák. Ehhez egy 5 kilométer hosszúságú expressz vezetéket létesítettek Bazitától. Elbontották az itt lévő 100 köbméteres víztornyot, helyére egy 300 köbméteres kapacitásút építettek. Az ellátás biztonságának növelése érdekében még felújítják a csáfordhegyi nyomásfokozót, valamint a 38,5 kilométer hosszú  elosztóvezetéket. A három nagylengyeli víztermelő kútból kettőt elbontanak, egyet meghagynak, amellyel tervei vannak az önkormányzatoknak.

Az ivóvízminőség-javító projekt Gellénházát, Nagylengyelt, Ormándlakot, Petrikeresztúrt, Iborfiát, Lickóvadamost és Gombosszeget érinti 1257 lakással, valamint 2700 fővel. Fügemann Éva, a Zalavíz Zrt. projektmérnöke a beruházás szükségességéről elmondta, a 2-es és a 3-as vízkút arzéntartalma jóval a hazai és az uniós szabályozás szerinti 10 mikrogramm/liter határérték feletti. Az 1-es számú kút vizének minősége megfelelő. A 3-as kút már régóta nem üzemel a magas vastartalma miatt, így a vízellátást az 1-es és a 2-es kutak vizének keverésével biztosítják. Ha az 1-es kút műszaki állapota miatt kiesne a termelésből, akkor a víz arzéntartalma határérték feletti lenne. A beruházás tehát azt teszi lehetővé, hogy a gellénházi rendszer a zalaegerszegi keleti víztisztítóról ellátott hálózathoz csatlakozhasson, amellyel megvalósul az érintett települések lakosságának egészséges, és minden előírt határértéknek megfelelő ivóvízzel történő ellátása. A keleti vízbázis rekonstrukciója tavaly fejeződött be szintén egy KEHOP-projekt keretében.

A projekt a lakosság minőségi ivóvízzel való ellátását szolgálja, hangsúlyozta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Mint mondta, a víz stratégiai termék, természeti kincs, amelyre nagyon kell vigyázni, és nem szabadna pazarolni. Ennek megértéséhez a társadalmi szemléletnek is változnia kell.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK