2023.06.02., péntek - Kármen, AnitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vigyáznak Fischer György István szobrára

2020. október 16. péntek, 17:41
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó:pP
Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész Szent István szobra, mely a Millennium téren került felállításra 2002-ben, csupán apróbb beavatkozásra szorul. Az alkotás annak idején civil kezdeményezésre, az Égerfa Városszépítő Alapítvány által – a város támogatásával – került elhelyezésre. Az avatóünnepségen az alapítvány elnöke és titkára átadta a város polgármesterének az ajándékozási okiratot.

Megfelelő állapotban van a szobor

Dr. Kocsis Gyula, az EZE önkormányzati képviselője a szeptemberi közgyűlésen a szobor állapota felől érdeklődött, hangsúlyozva, nem szeretné elhanyagolt állapotban látni Fischer György alkotását.

A közelmúltban Farkas Ferenc szobrászművész, a város műszaki osztályának képviselője és a Reneszánsz Kft. ügyvezetője a helyszínen vizsgálta meg a szobor állapotát, mellyel kapcsolatban az alábbi véleményt fogalmazták meg. 

A figurán a szobor szerkezetét, statikáját veszélyeztető repedés, átlyukadás nincs. Erre vonatkozóan beavatkozásra nincs szükség, a felület híven őrzi a művész által a kivitelezés végső fázisában létrehozott állapotot. A szobor közel két évtizede szabadtéren áll, a patinája ennek megfelelő állapotú, nagymérvű, a teljes felületet érintő újra patinázásra nincs szükség. a szobor kétrétegű patinát kapott, egy bronz barnát létrehozó kénes kezelést, illetve egy zöldes, antik bevonatot képező kezelést.

Viszont a posztamens tömbjének tisztítása, átcsiszolása mindenképpen javasolt. A járófelület sérült mészkő elemeinek cseréje is indokolt. Köztéri alkotásról lévén szó, a munkálatok elvégzésére a műszaki osztály árajánlatot kér, és ha biztosítva lesz a pénzügyi forrás a 2021. évi költségvetésben, akkor megtörténik a tisztítás.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK