2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Visszakerültek a parkba a Fiatalok

2021. szeptember 15. szerda, 21:02
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megtisztították, és új medencét is kapott a Vizslaparkban álló Fiatalok szobor. A kompozíció a jövőben nemcsak egyszerű köztéri alkotásként, hanem szökőkútként is funkcionál. A rekonstrukció részleteiről és a park további újdonságairól szerdán tartottak sajtótájékoztatót a szobor előtt. Balaicz Zoltán elmondta: a Vizslaparkhoz szinte mindenkinek van valamiféle személyes kötődése, emléke. Nem véletlen, hogy az önkormányzatnak fontos a belváros zöld szigetének folyamatos karbantartása, fejlesztése.

Információs táblákat is kihelyeztek

Bali Zoltán személyében mindehhez ambiciózus képviselőre és alpolgármesterre akadtak, hiszen az elmúlt években jobbnál jobb ötletekkel állt elő. Megújultak a sétányok, futópálya, játszótér és sportpálya létesült, kicserélték a padokat és bővítették a növényállományt. Mindennek része volt a Fiatalok szobrának rekonstrukciója is; a munkálatokat a nyár folyamán végezték el a szakemberek.

Bali Zoltán alpolgármester elárulta: Rózsa Péter szobrász alkotása 1969 óta áll a parkban. Ekkor avatták fel magát az Ifjúsági Parkot is, a kompozíció az elnevezéssel harmonizál. A park régi nevét, és az avatás évszámát őrzik a bejáratoknál álló kőtömbök feliratai (és ha már személyes kötődés, ezeket éppen Bali Zoltán nagypapája készítette egykoron). 

A Fiatalok szobor állaga az évek alatt leromlott, és víz sem volt túl gyakran a medencében. Talán csak a kezdetekkor, egy rövid ideig. 1969-ben ugyanis nem került bele vízforgató rendszer. Most, ötven év elteltével – köszönhetően az Arany János utca közműfejlesztésének – ezt sikerült megoldani. Közvetlen gépészeti kapcsolat létesült az utca és a kút között. A beruházás – a szobrok tisztításától kezdve a medence és a vízforgatórendszer kiépítéséig – 5,9 millió forintból készült el. Részben önkormányzati forrásból, részben a Modern Városok Program keretében, illetve központi kormányzati forrásból. A kivitelező a Reneszánsz Kőfaragó Kft. volt. A műszaki osztály részéről pedig Fazekas Györgyi és Cseke Tibor felügyelte a munkálatokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott: nemcsak a szobor szépült meg, hiszen a fejlesztés további elemeként 11 darab információs táblát helyeztek el a parkban, mintegy 880 ezer forint értékben. Többek között a bejáratokhoz, a sportpálya és a kutyafuttató mellé is került ki tábla. Ezek dizájnját Molnár Dóra grafikus készítette. Szintén megújultak a park testvérvárosi fáinak megrongált feliratai. A régi táblák helyére 15 darab mészkőoszlop került, melyek időtállóbbak és könnyebben tisztíthatók, mint a korábbi feliratok.

A városvezetés szeretné, ha a parkra mindenki vigyázna, és akkor sokáig megmaradhatnak eredeti állapotukban az egyes objektumok, látványelemek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK