2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalakaros zimankóban

2017. december 22. péntek, 16:35
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Tavaly 15 százalékkal nőtt a hazai és 18 százalékkal a külföldi vendégek száma Zalakaroson, ahol új városközpontot alakítanak ki. A növekedés idén is kitartott: 5,2%-kal nőtt a vendégéjszakák száma az első három negyedévben. A turisztikai marketingtevékenység kiemelt célja a szezonhatás csökkentése volt, ami több mint 16%-os növekedést eredményezett az előszezoni (április-május-június) vendégéjszakák vonatkozásában

– Milyen attrakciókkal lett idén gazdagabb a gyógyfürdő és milyen fejlesztések várhatók jövőre?
– A zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. életében az idei év meghatározó jelentőségű volt. A Carlson Rezidor Hotel Group-hoz tartozó, 2017 júliusában nyitó Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa 4*-os Hotel a gyógyfürdő szomszédságában épült, mellyel a fürdő közvetlen, fűtött folyosón megközelíthető kapcsolatot alakított ki. A 212 darab 26 négyzetméteres standard szobával és 24 darab 46 négyzetméteres lakosztállyal rendelkező hotel vendégei a fürdőben lévő szolgáltatásokat veszik igénybe.  A nyitás óta eltelt időszakban a szálloda már 30.000 vendéget generált, amely a fürdő vendéglétszám növekményének hat százalékát jelentette – beszélt az adatokról Novák Ferenc polgármester.

Novák Ferenc polgármester (középen) köszöntőt mond a városnapi ünnepségen.

A fürdő idén is a minőségi fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt, folyamatos az attrakciófejlesztés. Megtörtént az élményfürdő vizesblokk-felújítása, a pihenőrészek bővítése, a maszszázságyak cseréje. A Park Inn szálloda melletti területen új parkolóhelyek létesültek. A biztonságos üzemeltetés érdekében a műszaki, vízgépészeti beruházások is folytatódtak. A 20 éves strandi játszótér helyett egy árnyékosabb, a vendégek által kevésbé használt területen valósult meg az új, hat elemből álló játszóbirodalom, melynek átadóján bemutatásra került Panki, a fürdő kortalan és vidám kabalababája is. A fejlesztések jövőre is folytatódnak a Gyógycentrum I-II. számú nyitott és kupolás medencéinek fejújításával, egy új panorámás medence létrehozásával, a meglévő udvari szauna blokk bővítésével valamint a gyógykerti gasztronómia új helyen történő kialakításával.

– Egy nemrégiben átdolgozott, komplex turisztikai gyógyhelyfejlesztési projekt révén mintegy 850 millió forint összértékben fejlődhet – több más mellett – a sportcentrum területe. Mi minden valósulhat meg?
– A gyógyhelyfejlesztési stratégia egyik prioritást élvező eleme az új zöldfelületi és rendezvényterületi funkciókkal is rendelkező gyógyhelyi városközpont kialakítása. A gyógyhelyi városkép és vendégek konformitásának fokozásához hozzájáruló projektben egy olyan fedett, multifunkcionális gyógyhelyi fogadóépület és rendezvényház jön létre, mely a bővülő szabadidő-eltöltési lehetőségekkel járul hozzá a szezonalitás csökkentéséhez, de helyet ad beltéri eseményeknek is, továbbá a településen igénybe vehető garantált programok kiindulási és, vagy érkezési pontja lesz. A megvalósítandó komplexum a minőségi szabadidő-eltöltési lehetőségek tárházát bővíti. A fejlesztés megalapozza továbbá a rendezvény- és kulturális turizmus helyi fejlődését is. A gyógyhely jelleget erősítő, a látogatói élményszerzést fokozó rendezvénytér, a fogadóépület és a gyógy- és egészségpark a meglévő rendezvények zökkenőmentes, magasabb színvonalú alap- és háttérkiszolgálását, valamint új típusú rendezvények bevezetését támogatja.

Az új rendezvénytér látványterve

– Zalakaros és térsége az egészségturizmus mellett új, gazdag „zöld-kincs” kínálattal is meg tud jelenni az idegenforgalom piacán. Az ökoturisztika milyen szegmenseit szeretnék kihasználni?
– Zalakaros gyógyító ereje nem csupán egyedülálló gyógyvizének jótékony hatásaiban keresendő, hanem abban a sokszínű repertoárban, amely minden érzékszervünket képes simogatni. Elménk számára feldolgozhatatlan, amivel egy nap találkozunk, figyelmünket megosztva végzünk feladatokat, elfelejtettünk jelen lenni a jelenben. Zalakaros gyógyító érintései testünkön kívül lelkünket is megérintik, melyből erőt meríthetünk, feltöltődhetünk, lelassulhatunk, visszatalálhatunk a természethez és ez által önmagunkhoz! A fürdőzés után remek kirándulási lehetőséget kínál a dimbes-dombos zalai táj és a közeli Kis-Balaton, a nem régiben elkészült Termáltó és Ökopart, a zalai szőlőhegyek, a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a Csiga túra tanösvény és még sok más felfedezni való.

– A közelmúltban, Veszprémben a „Virágos Magyarorszá-gért” környezetszépítő pályázat legrangosabb elismerését, az Arany Rózsa-díjat vehette át a város. A település dekorálására az adventi időszakban is gondot fordítanak?
– Önkormányzatunk 2004 óta minden évben, így idén is meghirdette a településen az adventi környezetszépítő versenyt. A nyertesek a jövő februári lakossági fórumon vehetik át jutalmaikat. Az elmúlt években megújult a település díszkivilágítása is, ledes égőket vásároltunk, települési karácsonyfát állítunk, és megannyi programmal készülünk. Zalakaroson minden évben advent első hétvégéjétől kezdődően felkapcsolják az ünnepi fényeket, amivel kezdetét veszi a karácsonyvárás. Az idei évben elkészült a gyógytelepülés óriás adventi koszorúja, melyen advent hétvégéin ünnepélyesen meggyújtjuk a gyertyákat.  Akik meglátogatja a Zalakarosi Fürdő előtti adventi vásárt, elidőzhetnek a gyönyörű díszkivilágításban egy pohár forralt borral és sült gesztenyével a kezükben.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK