2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A báli szezont idézi a hónap műtárgya

2023. január 13. péntek, 15:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A báli szezon apropóján és a kultúra napjához közeledve egy 20. század eleji alkalmi táskát választott „a hónap műtárgyának” a Göcseji Múzeum. A díszes, pénztárca formájú estélyi táskát a napokban helyezték el a polgármesteri hivatal aulájában álló vitrinbe.

Szecessziós ihletésű alkalmi táska

Mint azt Béres Katalin történész-főmuzeológus elmondta: minden bizonnyal színházba, estélyekre járt ezzel az alkalmi táskával korábbi tulajdonosa. Hogy kié volt, nem tudják pontosan. Annyi bizonyos, hogy 1976-ban Hertelendy László hagyatékának részeként került a múzeum tulajdonába, sok más értékes tárggyal együtt. A Hertelendy család népes és közismert köznemesi eredetű família volt Zala megyében. Elképzelhető, hogy a család egyik hölgy tagja kapta, vette, vagy hímezte ezt a táskát.

A múzeum munkatársai elhelyezték a hónap műtárgyát. Balról Béres Katalin.

Az is megállapítható, hogy gobelin hímzéstechnikával készült, ami a 19-20. század fordulóján népszerű eljárás volt. Az ügyes kezű, ráérős hölgyek párnákat, falra kerülő képeket, ékszereket készítettek a „petit point”-tal. A vásznat, amire a hímzés készült, előre kifestették, vagy kockás papírra megrajzolták a mintát. A városháza vitrinjében látható alkalmi kistáskára rózsákat, nefelejcseket hímeztek.

Gobelinhímzés és szecessziós keretdíszek

Stílusát tekintve szecessziósnak nevezhető, amit jól jelez az is, hogy szép és míves a táska száját övező keret. A finom ornamentikán túl ásványköveket, féldrágaköveket helyeztek rá (türkiz, gránát, ametiszt, rubin). A történész szerint valószínű, hogy előkelő úri hölgy viselte a táskát fontos eseményre, vagy társaságba menet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK