2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szépet ábrázolni

2016. október 19. szerda, 18:56
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás a Móricz Galériában. A meghívásos alapon működő alkotó táborban az utóbbi öt évben készült alkotásokból válogatott Buday Mihály festőművész, a telep vezetője.

A lélekemelő tárlat október 28-ig látogatható. Buday Mihály hangsúlyozta, a tábor léte, működése a számos mecénásnak köszönhető. Közülük is kiemelkedik Kovács Dezső, Zalaszentgyörgy polgármestere, aki maximálisan támogatja a kezdeményezést.

 - A 11 éve működő táborba meghívásos alapon érkeznek a művészek. Van egy törzstagság, az alapítók, ők minden évben részt vesznek, egyébként sorban állás van a helyekért, ami a helyi viszonyokat figyelembe véve 25 főre korlátozott – mondta kérdésünkre válaszolva Buday Mihály.


 

- A művészek könnyen megférnek kishelyen? Tudnak alkalmazkodni egymáshoz, alkotni a társas körülmények között?

- Igen. Egy tabu téma van, a politika. Ez a 10 nap csak az alkotásról szól, amikor nincsenek napi gondok, befizetni való csekkek. A többséget nem zavarja, hogy nincs egyedül alkotás közben, egymástól lehet tanulni, és éjszakába nyúlóan kielemezni a művészetet.

- Adott téma van –e?

- Nem szoktam „házi feladatot” adni, mert akkor olyan izzadtságos alkotások születnek. Mindenki amiben a legjobb, azt mutathatja meg. Az alapötlet az volt, hogy a szépet ábrázoljuk, ami bennünk megszületik, azt megmutatni a közönségnek. Többet adni, mint kapni, bár Zalaszentgyörgyön nagyon adakozó az emberek hozzáállása – mondta a festőművész, aki maga is helybeli lakos.

- Technikai megkötés?

- Az sincsen, bár a szobrászoknak kevés a két hét. Ezért tervezünk a tavasszal külön szobrász tábort. Új cél ugyanis, hogy Zalaszentgyörgyön egy történelmi emlékpark jöjjön létre. Ehhez a első alkotás, Zrínyi Miklós mellszobra már elkészült.

- Egyébként is profitál a falu az alkotótáborból?

- A tábor végén kiállítást rendezünk helyben, a szponzoroknak ajándékalkotásokat ajánlunk fel, valamint mi készítjük a körjegyzőséghez tartozó települések által adományozott díjak negatívjait. Ezek közül a legrangosabb a „Zalaszentgyörtgyért Díj”, melyet minden évben egyszer adományoznak.

- A kiállítók között a saját festménye mellett a gyermekei alkotásai is láthatók.

- A fiam, ifj. Buday Mihály fotó –és grafikusművész alapító tag. A lányom, Gerócs-Buday Laura viszont első alkalommal mutatkozott be textilképével.

- A történelmi parkon kívül van –e még valami újdonság a telep életében?

- Igen, a nyáron nyílt meg a Zalaszentgyörgyi Tájház, ahol az I. Világháborús emlékek és a kertkultúra mellett helyet kapott a képzőművészet is. Nekem van itt egy állandó kiállításom, a telep idején pedig mindig egy meghívott művész munkái lesznek majd láthatók – mondta Buday Mihály, majd hozzátette, szintén a megújulás jegyében tervezik a számítógépes grafikák és egyéb modern technikák megjelenítését a művésztelepen.

A kiállítás megnyitón közreműködött Horváth Tibor és tanítványai, azaz a Trio Classical gitárzenével.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK