2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A természet művészete, a művészet természete

2024. február 18. vasárnap, 18:51
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Képzőművészeti terepasztal-beszélgetések alcímmel indult szeminárium jellegű előadássorozat Zalaegerszegen, a Club PopUp Underground-ban. Az Utóvéd elnevezésű művészeti eseményt Tóth Norbert képzőművész kezdeményezte, miután a Nemzeti Alaptantervből (NAT) kivezették a művészettörténet tantárgyat.

Utóvéd - Előadássorozat a művészettörténetről

A helyzetre reagálva sok alkotó és művésztanár gondolta úgy, hogy valamit tenni kell, így az érdeklődő fiatalok és felnőttek számára kéthetente előadásokkal készülnek. Ám nem tanóra-szerűen, hanem kötetlen formában; akár beszélgetéssé, vitaestté alakítva a rendezvényt. A sorozat első előadója Monok Balázs vizuális- és környezetkultúra tanár volt, aki „Természetesen” beszélt a művészetről. Azaz előadásában azt a – kissé filozofikus – kérdést járta körül, hogy vajon természetes a művészet, vagy a mi természetünk a művészi?

Prezentációjában távolabbról indult, mint az ősember, és a barlangrajzok időszaka. A Tejútrendszer, a víz- vagy a levegő örvénylésének és más természeti jelenségeknek a „mintáját” vizsgálva, a csigavonalakra – szakkifejezéssel élve az arkhimédészi síkgörbére, és a logaritmikus spirálra – helyezte a hangsúlyt. A csodálatos spirált sok tudós kutatta már az emberiség története folyamán. Annál is inkább, mert rengeteg természetben megfigyelhető forma vesz fel spirál alakot. A csigavonal pedig beépült az emberiség művészetébe, építészetébe és más alkotói folyamataiba is.

Vajon belénk van kódolva ez a tudás (ahogy a többi élőlénybe is), vagy a természetből „lestük el” e tökéletes mértani formát? – merülhet fel a kérdés. A válasz nem egyszerű, hiszen míg az állatvilág ösztönösen „használja” ezt az alakzatot (a madarak Pitagorasz nélkül is tudnak fészket rakni), addig nekünk szükségünk volt tudósokra, akik matematikaileg lejegyezték, kiszámolták mindezt. A fészekrakás párválasztó jellege viszont nagyon is közös az állatnál és az embernél. Talán mindennek az az alapja, hogy az embrionális szakaszban minden élőlény spirál alakot vesz fel?

Az előadó persze nem tudott egyértelmű és kész választ adni a kérdésre, mindenesetre azt érezzük, hogy a művészet iránti vágy ösztönösen bennünk van, a természet részei vagyunk. Az alkotás, vagy az érzelmek kifejezése pedig mindig utat tört magának még a legősibb civilizációkban is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK