2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Képzőművészeti terepasztal-beszélgetések

2024. február 06. kedd, 17:35
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Utóvéd címmel képzőművészeti terepasztal-beszélgetéseket szervez Tóth Norbert képzőművész. Az apropót az adta, hogy a művészettörténet perifériára szorult, mert a Nemzeti Alaptantervből (NAT) kivezették ezt a tantárgyat.

 Művészettörténeti előadások kötetlen helyszínen

A visszavonulást utóvéd-csapatoknak kell biztosítania, nehogy minden elvesszen – olvasható az első előadás meghívóján. Tóth Norbert, a programsorozat kezdeményezője érdeklődésünkre elmondta, a törvénymódosítást követően több alkotótársával, illetve egykori és ma is aktív művésztanárral beszélgetett arról, hogy mit lehetne tenni a kialakult helyzetben. Így fogalmazódott meg az Utóvéd „projekt”, melynek Monok Balázs vizuális- és környezetkultúra tanár adta a nagyon találó terepasztal-beszélgetés alcímet.

Tóth Norbert

A NAT módosításán túl, azért is aktuális a téma, mert ha megnézzük a kiállításmegnyitók közönségét, akkor egyértelműen látszik, hogy évről évre kevesebben vesznek részt ezeken a rendezvényeken. Ráadásul szinte csak az idősebb korosztály jelenik meg a művészeti eseményeken. Ha ehhez hozzávesszük a mostani törvénymódosítás negatív következményeit, akkor félő, hogy a jövőben még kevesebb emberhez jut majd el a művészet és egyre csökken azoknak a száma, akik értelmezni tudják a vizuális üzeneteket – mondta Tóth Norbert.

Hozzátette: a programsorozat kidolgozásánál fontos volt az, hogy olyan helyet találjanak, ami nem egy intézmény, hanem egy laza, kötetlen hely. Így került a választás a Club PopUp Underground-ra. Ide a fiatalok amúgy is szívesen járnak és az előadások után is ott maradhatnak még beszélgetni, ha van kedvük. Az ingyenes találkozókat kéthetente tartják, csütörtöki napon. Az elsőre február 15-én, 19 órakor kerül sor. Az előadó ekkor Monok Balázs lesz, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy természetes-e a művészet, vagy inkább a természetünk művészi? A tanár egyik művészettörténeti kalandjáról mesél majd, ami nem az őskortól, hanem még annál is régebbről indul.

Tóth Norbert azt is elmondta, hogy nem kronologikus tematikát állítottak össze, inkább az volt a cél, hogy az előadók olyan érdekes, izgalmas témákat hozzanak, amikkel egyébként is foglalkoznak munkájuk során. Nemcsak zalaegerszegi művészeket és tanárokat kért fel, hanem Szombathelyről, Budapestről, de még Varsóból is érkezik előadó. Külön köszönet, hogy mindenki tiszteletdíj nélkül vállalta, hogy részt vesz a programban.

A következő hetekben, hónapokban szó lesz absztrakt művészetről, futurizmusról, csendéletekről, a szocializmus időszakának szamizdatjairól, valamint az akt és a víz kapcsolatáról. De Vajda Lajos festőművész életéről, női alkotókról, és a pszichiátriai betegséggel küzdők művészetéről is beszélnek a meghívottak. Sőt, a művészet és a gasztronómia is összekapcsolódik egy-két alkalommal. Monok Balázson kívül Tánczos György, Kovács László, Király Hajnalka, dr. Filp Csaba, Farkas Imre Baki Orsolya is tart előadást.

A lényeg az lenne, hogy aki részt vesz a programokon, érzékenyebbé váljon a művészetek iránt. A hallgatók talán rájönnek, hogy a művészettörténet egy olyan eszköz a kezünkben, melynek segítségével jobban megérthetik nemcsak a múlt, hanem napjaink vizuális üzeneteit is – fogalmazott a szervező.

Az előadássorozatra felsőbb éves gimnazistákat, egyetemistákat, de természetesen idősebbeket is várnak.

Facebook-esemény: https://fb.me/e/4eJm6MnvX

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK