2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Embernek és tevékenynek maradni

2020. szeptember 04. péntek, 19:16
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Keresztury Dezső születésének 116. évfordulójára emlékeztek a róla elnevezett belvárosi téren. A koszorúzással egybekötött ünnepséget a hagyományokhoz híven a zalaegerszegi Keresztury Emlékbizottság szervezte. Az eseményen a szervezet elnöke, Szemes Béla köszöntötte az egybegyűlteket.

Keresztury Dezsőre emlékeztek

Bali Zoltán mondott beszédet

A megemlékezésen a Mindszenty-iskola és a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjainak műsora után Bali Zoltán alpolgármester idézte fel a neves költő, tudós, akadémikus életútját, szellemiségét. Munkássága miatt a zalaegerszegi születésű költőt a város díszpolgárává is választották 1975-ben. Elhangzott: irodalmi és művészeti tevékenysége mellett volt vallás- és közoktatásügyi miniszter ezenkívül oktatott, tudományos munkát végzett, 1950-től az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos főosztályvezetője volt. Az emberek és tájak ismeretét mindig fontosnak tartotta, műveltsége példaértékű volt, csakúgy, mint humanista gondolkodása. Mindez a verseiben is visszaköszön. Egyik kedvelt témája pedig a szülőföld, és a pannon táj szépsége volt. 

Városvezetők, intézmények és civilek helyeztek el koszorút, virágot, Keresztury Dezső szobránál

Az alpolgármester elmondta: fontos, hogy ápoljuk Keresztury hagyatékát, ezért működik a róla elnevezett emlékbizottság, a család egykori Jánka-hegyi hajléka pedig emlékházként funkcionál. Életének egyik legfőbb üzenete talán úgy foglalható össze, hogy „embernek és tevékenynek maradni”. Ezt a gondolatot pedig érdemes napjainkban is követni.

Az ünnepség koszorúzással zárult. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK