2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Építészet ég és föld között

2022. február 02. szerda, 16:43
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Oszlopinstallációval emlékeznek Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építészre. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány még tavaly, az építész halálának 10. évfordulója alkalmából indított útjára egy vándorkiállítást, mely most Zalaegerszegre érkezett.

Makovecz Imrére emlékeznek

Az „Ég és föld közötti építészet” című oszlopinstalláció két hétig látható a Dísz téren. Az avatáson Bali Zoltán alpolgármester elmondta: a 2 és fél méter magas, körbejárható oszlop Makovecz Imre legjellegzetesebb alkotásait mutatja be. A képekből és szövegekből pedig kiolvasható szellemisége, mely szerint az építész küldetése az, hogy kapcsolatot keressen ég és föld között. Ezen alapul a rá jellemző organikus építészet, ami a tapasztalatok szerint Zalaegerszegen is népszerű. Bizonyítja ezt a gébárti Boldogasszony kápolna, mely kedvelt helyszínné vált az itt élők körében.

A vándorkiállításról Fülöp Tibor építész (Makovecz-tanítvány) elmondta: az oszlopinstalláció Tata, Győr, Szombathely után érkezett Zalaegerszegre, a következő hónapokban pedig még számos nagyvárosba eljut. Az interaktív oszlop nemcsak fotókat és egyéb dokumentumokat tartalmaz, hanem videóbejátszások segítségével is ízelítőt ad a mester munkásságáról. 

Az építész Zala megyébe huszonegy épületet tervezett; köztük családi házakat, templomokat, ravatalozókat, közintézményeket. Bőven akadnak még hátrahagyott tervei, melyek – a gébárti kápolnához hasonlóan – a jövőben talán felépülhetnek.

A megemlékezés délután egy kerekasztalbeszélgetéssel folytatódott a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, mely a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Alapítvány támogatásával valósult meg. A rendezvényen Fülöp Tibor zalaegerszegi építész és Erhardt Gábor Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas fővárosi építész, az orszagepito.net oldal főszerkesztője beszélgetett Makovecz filozófiájáról, az organikus építészetről és a mester szellemi hagyatékáról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK