2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gálaest a tánc jegyében

2017. január 23. hétfő, 08:37
Szerző: -pet-; Fotó: Seres Péter
Gálaesttel köszöntötte a város a magyar kultúra napját január 22-én este. A rendezvényre – melyen sor került a Kultúra mecénása díj átadására is – a Hevesi Sándor Színházban került sor.

Dr. Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója ünnepi beszédében elmondta: a kultúra nap ugyan nem piros betűs ünnep a naptárban, mégis fontos dátuma a magyarságnak. 1823-ban e napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, melynek eredeti kézirata 1944-ben a Nemzeti Múzeumba került. A Himnusz befejezésének napjára pedig 1989 óta tekintünk a magyar kultúra napjaként. A szűkebb szakmájával, színházzal kapcsolatban úgy fogalmazott: a celebek már a spájzban vannak, de a színház még a miénk! A szabadság, a szolidaritás és a demokrácia terepe ez, fontos azonban, hogy merjünk kérdezni, merjünk kíváncsiak lenni, és ne féljünk a sírástól, nevetéstől; közösen pedig főleg ne.

Kultúra mecénása díj és más elismerések a kultúra napján

A gálaest idén a tánc – főleg a klasszikus balett és a moderntánc – jegyében telt, Stefán Gábor balettmester, koreográfus moderálásával. A színház egykori direktora bevezetésképpen egy beavató balett órát is tartott, melyen a közönség megismerhette a legfontosabb lépéseket és azok jelentését.

A rendezvény keretében került sor a Kultúra mecénása díj átadására, melyet a Baki Agrocentrum Kft. kapott, Nemes László Tavaszi virágok című festményét Balogh Rudolf ügyvezető vette át Balaicz Zoltán polgármestertől. A díj mellett a tavalyi évhez hasonlóan közművelődésben dolgozó kulturális szakembereket is elismertek. Idén Kissné Kovács Ágnes (Göcseji Múzeum) múzeumpedagógus, Bóczné Takács Kata (Városi Hangverseny -és Kiállítóterem) művészeti titkár és Jagasitsné Bogatin Mária (József Attila Tagkönyvtár) gyermekkönyvtáros vehetett át elismerést.

Az ünnepi műsor keretében fellépett többek között az Albatrosz táncegyüttes, az Ady-iskola és a Körtánc művészeti iskola táncosai, valamint a Bozsik Yvette Társulat és a Pécsi Balett művészei.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK