2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gálaest elismerésekkel

2020. január 23. csütörtök, 14:02
Szerző: -pet-; Fotó: Seres Péter, pP
Idén a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott otthont a magyar kultúra napja alkalmából rendezett hagyományos gálaestnek, ahol elismerések átadására is sor került. Ünnepi beszédet a hangversenyterem 2019. szeptemberében kinevezett új vezetője, Tóth László zongoraművész, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesület vezetője mondott. Mint fogalmazott: a kultúra nemcsak a művészet és a művészek ügye, ennél tágabb értelmezésre van szükség.

A nyelvhasználat, a gasztronómia, a történettudomány és hogy miképp bánunk a természeti kincsekkel, mind, mind a kultúra része. Mint ahogy általánosságban a mindennapi élet egésze is. A kultúra olyan, mint halnak a víz; hiányát csak akkor érezzük, ha elveszítjük azt.

Átadták a Kultúra Mecénása díjat

A gálaesten a kulturális ágazat több munkatárást is elismerésben részesítették. A múzeumi ágazatból Vizsi György, a Göcseji Falumúzeum munkatársa vehetett át oklevelet az eltűnőben lévő régi szakmák továbbörökítése, és a skanzen épületeinek autentikus karbantartása, felújítása miatt. A közművelődési ágazatból Gorisek Attilát, a Keresztury VMK műszaki vezetőjét díjazták, hiszen négy évtizede biztosítja a város kulturális eseményeinek műszaki hátterét. Ezenkívül aktív szerepet vállalt a Kézművesek Háza felépítésében és az Erdei Színház technikai részének kialakításában. A könyvtári ágazatból Czirákyné Tóth Edit könyvtáros (Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár) kapott elismerést. Nemcsak több évtizedes munkájáért, hanem úgyis mint a könyvtár hálózati referense, aki a kistelepülési könyvtárak állományának karbantartásáért és a megyeszerte működő könyvtármozi működéséért felel. 

Szintén a rendezvényen került átadásra az immár hagyományos Kultúra Mecénása díj, melyet idén az Inter-Tefu Kft. kapott, a város kulturális életének, különösképpen a Hevesi Sándor Színház előadásainak támogatásáért. Szényi Zoltán Vízparton című alkotását Fuisz Ádám ügyvezető vette át Balaicz Zoltán polgármestertől.

Az eseményen a város által 2019-ben alapított Keresztury Dezső díj is gazdára talált. Ezt olyan magánszemélyek kaphatják, akik Keresztury Dezső életművének kutatásában példaértékűt alkottak. Idén Korompay H. János kutatóprofesszor, az MTA doktora vehette át a kitüntetést.

A gálaest további részében magyar költők verseivel és Liszt Ferenc zeneműveivel tisztelegtek a kultúra napja előtt. Közreműködött: Rátóti Zoltán színművész és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. Vezényelt Sándor János, zongorán pedig Tóth László kísérte az együttest.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK