2022.01.18., kedd - PiroskaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Helikoni ünnepség Keszthelyen

2018. április 22. vasárnap, 18:36
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Két év szünet után kezdetét veszi Keszthely legismertebb és legkiemelkedőbb kulturális eseménye: a Helikon. A város a legtehetségesebb dunántúli diákokat látja vendégül, különleges pezsgéssel megtöltve a Balaton fővárosát – hangzott el a seregszemle nyitóünnepségén.

A legutóbbi létszámnál is több, mintegy 3300 diák vett részt idén a kétévenként sorra kerülő középiskolás Helikoni Ünnepségeken. Az ország legnagyobb ifjúsági kulturális és művészeti találkozójára 52 település 134 középiskolájából érkeztek a Balaton-parti városba. A negyedszáz zsűritag tíz helyszínen 855 produkciót értékelt húsz művészeti kategóriában. A tehetségkutató fesztiválon a tanulóifjúság tagjai a művészet több ágában versengtek. A diákokon kívül 300 kísérő is részt vett az április 19-én kezdődő háromnapos rendezvénysorozaton.

A több mint kétszáz éves múlttal rendelkező eseménysorozat a szokásokhoz híven kezdődött. A nyitónap délelőttjén az ünnepségeket alapító gróf Festetics György Helikon kastélymúzeum parkjában található szobrát koszorúzták meg. Köszöntőjében Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója arra helyezte a hangsúlyt, hogy a Festetics-család nagyon jelentős szellemi és tárgyi hagyatékkal gazdagította az utókort, köztük hazánk legszebb főúri kastélyát. Az itteni műtárgyak európai mércével is kiemelkedőek. A szellemi örökség tulajdonosaiként büszkék lehetünk a tudáskincs alapját jelentő Helikon-könyvtárra és azon középiskolásokra, akik az itt tárolt értékekből merítenek. Az igazgató arra buzdított, hogy a közönség a festeticsek címerében található daru figyelmével tekintse meg a bemutatókat, előadásokat. A diákok pedig a másik címerállat, az oroszlán bátorságával fussanak neki a megmérettetésnek.

Regényiné Király Éva, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke, a versengés lebonyolításában részt vevőknek, a tanároknak, szülőknek, diákoknak köszönetét tolmácsolva, üdvözlő gondolataiban Kazinczyt idézve, aláhúzta: „A' mit Festetics cselekvék, az nem csak szép, hanem nagy is 's idővel nagy hasznot hajthat a jövőnek.”

Kicsivel később, a városon végigkígyózó menet a Helikon-parkban lévő impozáns emlékmű melletti nyitóünnep helyszínére vonult, ahol a láng meggyújtásával kezdetét vette a monstre művészeti seregszemle.

Köszöntőjében Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte: a Helikon alkalmával a vendégszerető Festeticsek-fővárosa, élettel telik meg, a felkészítő tanároktól tanuló tehetséges fiatalok mosolyt varázsolnak arcunkra. „A Helikonnak lesznek díjazottjai, de a program nyertesei, mi keszthelyiek vagyunk”- mondta el. A polgármester azt kívánta: örökkön-örökké, míg világ a világ, kétévente lobbanjon fel Keszthelyen a helikoni láng.

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítványának háromnapos eseménysorozatát Festetics György nyitotta meg a több mint kétszáz évvel ezelőtt indított rendezvény alapítójának leszármazottjaként. A rendezvényt 1992 óta megnyitó herceg köszönetet mondott a diákoknak, a rendezőknek, hogy életben tartják az egyedülálló, húsz művészeti kategóriában jeleskedő tradíciót.

Az óriási szervezőmunkát igénylő rendezvény nemcsak Keszthelyen, de a térségben is komoly feladatokat ad, ugyanis a fellépőket összesen a mikrorégió tíz településének, 56 szálláshelyén tudták elhelyezni. Az arany-, ezüst és bronz minősítésekért folyó versenyprogramok ráadásul a háromnapos eseménysor első két napján kora reggeltől késő estig zajlottak. A bemutatókkal párhuzamosan közönségtalálkozók, versenyen kívüli fellépések, kézműves foglalkozások, könyvvásárok, performance-ok, prevenciós fórumok, komolyzenei hangversenyek, könnyűzenei koncertek, táncházak is szórakoztatták a fiatalokat.

A nyugat-balatoni régióban mindez idegenforgalmi szempontból 6300 vendégéjszakát jelent. A nagy hagyományokkal rendelkező tehetségkutató fesztivál költsége a 60 millió forintot is meghaladta, ebből a legnagyobb részt, 20 milliót Keszthely önkormányzata biztosította, de a Nemzeti Kulturális Alap is a legfőbb támogatók között volt.

A minden helyszínen díjmentesen látogatható produkciókat húsz művészeti kategóriában mások mellett Bencze Ilona, Balázs Árpád, Thész Gabriella, Sebő Ferenc, Malek Andrea és Szálinger Balázs értékelte zsűritagként. Jelen volt az eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a Helikonra érkező 74 kórus tagjaiból összeálló összkart is vezényelte. A zárónapon a zsűrik értékelték és kiosztották a különféle minősítésekkel járó okleveleket, díjakat. A nagyközönség a Helikoni Gálaprogramon részese lehetett a fő- és különdíjak átadásának, illetve a legkiemelkedőbb produkciókat élőben is végignézhette.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK