2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Készülnek a tavaszi nyitásra

2023. január 31. kedd, 19:04
Szerző: -pet-; Fotó: ZalaMédia archív/pP
Bár az energiaválság miatt a legtöbb bel-és külvárosi kulturális intézmény jelenleg zárva tart, áprilistól változatos programokkal várják a közönséget. Mint az egy nemrégiben megrendezett sajtótájékoztatón elhangzott: a Keresztury VMK-hoz tartozó intézményegységek munkatársai már nagyon várják a tavaszi újranyitást.

Áprilistól új programokkal is várják a közönséget

A szervezőmunka javában zajlik, mégpedig a landorhegyi „anyaintézményben”, hiszen a téli hónapokra a VMK épületébe költöztek a kulturális intézmények, valamint az Art Mozi és a Kézművesek Háza csapata.

Forrás: ZalaMédia archív/pP

A sajtótájékoztatón Drávecz Szabolcs, az Art mozi vezetője többek között elmondta: a kettes terem filmvetítései mellett különleges programokkal készülnek a tavaszi-nyári és az őszi időszakra. A nagyteremben Nyitott akadémia, Dumaszínház, színházi előadás, balett, sőt japán dobszínház is lesz a nyitást követően. Ezenkívül a „az illúzió mesterei” is fellépek majd, akik egy látványos bűvészshow-val szórakoztatják a közönséget. Mindezek mellett Abba Show és Budapest Bár koncertre is jegyet válthatnak az érdeklődők.

Klasszikus- és komolyzenei koncertekkel, JazzSzerdával, valamint képzőművészeti kiállításokkal tér vissza a kulturális életbe a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem. Tóth László tagintézmény-vezető elmondta: március 31-én Czifra György emlékkoncerttel nyitnak, majd bepótolják az elmaradt jazz-koncerteket is. A tavaszi-nyári időszakban többek között Udvaros Dorottya-esttel készülnek, de a zsinagóga színpadán Érdi Tamás zongoristát és Rákász Gergely orgonistát is láthatja a közönség. A tervek szerint újraindul az Egerszegi Páholy sorozat is, melynek vendége Stohl András lesz. 

Forrás: ZalaMédia archív/pP

A belvárosnál maradva: a közelmúltban átadott Korona Szalon van talán a legnehezebb helyzetben, hiszen a nyitást követően nemsokkal be is kellett zárni az intézményt. Kelemen Attila intézményegység-vezető úgy fogalmazott: jelenleg a szalon újrapozicionálása zajlik. Meg szeretnék ismertetni a helyet a közönséggel, mindezt úgy, hogy elsősorban olyan igényes és különleges produkciókat keresnek, amik nem feltétlenül tömegeket vonzanak. Áprilisban például a magyar költészet napja alkalmából Rékasi Károly lesz a vendég, aki egy zenés-verses esttel készül. 

A kertvárosi Apáczai Művelődési Központ stábja is szervezi már a tavaszi-nyári programokat. Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettese, az Apáczai tagintézmény-vezetője elmondta: elsősorban a hagyományos rendezvényeiket szeretnék megtartani, melyek évek óta népszerűek a kertvárosiak körében. Így különféle családi rendezvényekkel, vetélkedőkkel, vers-és mesemondó versennyel, valamint a Szent Iván-éji vigassággal készülnek. De idén is csatlakoznak a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozathoz. A galériában pedig több kiállítás is nyílik ebben az évben.  Bemutatkozik Tánczos György festőművész az Ady-iskola növendékeivel, majd Németh Miklós grafikusművész alkotásait is láthatják a betérők.

Forrás: ZalaMédia archív/pP

Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető a gébárti kézművesek háza tervezett programjairól és a háttérben zajló munkákról számolt be. Többek között elmondta: egyre népszerűbbek a szakköreik. A kosárfonók tavaly nyári alkotásait a Keresztury VMK honlapján online kiadvány formájában is meg lehet tekinteni. Sőt, a Czúgh-család fazekas mestereinek, és Horváth Ernő fafaragónak az alkotásai is elérhetők egy online tárlaton. Ezekből a tavaszi nyitást követően egy vitrinkiállítást is szeretnének rendezni a kézművesek háza galériájában. Bővítik továbbá a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep online városi galériáját is. Áprilistól aztán programdömping várja majd a látogatókat a tó partján. Szinte az összes jeles ünnephez (húsvét, pünkösd) kapcsolódik valamilyen esemény. Áprilisban ezenkívül a Népi Kézműves Alkotóházak X. Országos Hete rendezvénysorozat helyszíne lesz a kézművesek háza. 

Az intézmények részletes programjairól a VMK honlapján, valamint a tagintézmények Facebook-oldalain lehet tájékozódni.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK