2024.04.30., kedd - Katalin, KittiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korabeli pecsenyéstál a hónap műtárgya

2024. április 05. péntek, 15:22
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A zalaegerszegi Arany Bárány Szállóból származó, a vendéglátóhely korabeli emblémájával ellátott pecsenyéstál lett a hónap műtárgya.

Adomány a Göcseji Múzeumnak

A Göcseji Múzeum munkatársai ezúttal Papp Tamással, a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület elnökével közösen helyezték el a tárgyat a polgármesteri hivatal vitrinjébe. A civil szervezet adományozta ugyanis a műtárgyat a múzeumnak.

Papp Tamás, Velkey Péter és Havasi Bálint

A helyszínen rendezett sajtótájékoztatón Papp Tamás elmondta: egy 2018-as rendezvényükön jelezte számukra egy helybéli idős úr, hogy pincéjében régi poharakat, étkészleteket őriz, mivel egyik rokona korábban a vendéglátásban dolgozott. A hagyományőrző egyesület vezetője el is ment a helyszínre, ahol több doboz régi étkészletet kaptak ajándékba. Ezek között szerepelt az Arany Bárány Szálló régi pecsenyéstálja is. A húsostálat azóta egyszer bemutatták a szálloda születésnapja alkalmából rendezett kiállításon. Papp Tamás azonban úgy gondolta, hogy a tálnak a legjobb helye a Göcseji Múzeumban lenne, így felkereste Havasi Bálint főigazgatót, aki örömmel fogadta a kezdeményezést.

Az igazgató elárulta: sokan kérdezik, hogy a múzeumba hogyan kerülnek be a műtárgyak. Nos, ennek a leggyakrabban három módja van: vagy vásárlással, vagy gyűjtéssel, vagy adományozás révén. A zalai civil szervezet ajándéka az utóbbira jó példa. A múzeum már több alkalommal dolgozott együtt Papp Tamás egyesületével, de más civil szervezetekkel is. Fontos számukra, hogy a helyi közösségeket bevonják a múzeumi munkába – hangzott el. Az adománynak azért is örülnek, mert minden tárgynak története van, és a múzeum más tárgyaihoz is tud kapcsolódni egy-egy becses darab. A nyilvántartásba vétellel és az adatbázisba kerüléssel pedig bárki számára kutatható lesz a tárgy.

Az Arany Bárány Szálló történetével már régóta foglalkozik a múzeum, és az intézmény állandó kiállításán is szóba kerül a vendéglátóhely. Az ajándékba kapott pecsenyéstál a két világháború közötti időszakot eleveníti fel. A szálló saját emblémával ellátott porcelán étkészletekkel, teás- és kávéskészletekkel rendelkezett. Sajnos azonban olyan tárgygyűjtemény nem maradt az utókorra, ami minden egyes darabot felsorakoztat az emblémával ellátott kollekcióból. 

Az átadáson részt vett Velkey Péter kulturális főtanácsadó, aki 2017-ben segítette a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület indulását. Örül, hogy a civil szervezet azóta is értékes munkát végez a múltbéli tárgyak megmentése érdekében.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK