2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ménes emlékmúzeum létesülhet a fenékpusztai majorság területén

2023. október 13. péntek, 22:21
MTI
A ménes emlékmúzeumát, lovastáborhelyet és kulturális rendezvényközpontot alakítana ki az év végéig a Festeticsek egykori fenékpusztai majorságának területén közel 1,4 milliárd forintos pályázati forrásból a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. - adta hírül az MTI.

Újabb fejlesztésekkel gyarapodik a fenékpusztai majorság

Farsang Csaba, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető-helyettese a szerdán tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Festetics család több száz évvel ezelőtt olyan kulturális és gazdasági értékeket hozott létre, amelyekre a mai napig értékes műemlékekként, műkincsekként tekintünk. Országosan is kiemelkedő ezek közül a felbecsülhetetlen értékű keszthelyi Festetics-kastély és annak parkja.

Illusztráció (Forrás: Hírstart.hu)

A NÖF a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal konzorciumban pályázott a fenékpusztai egykori Festetics-majorság fejlesztésére, amelynek áprilisban zárult az első üteme, jelenleg pedig a második fázisban 1 milliárd 387 millió forint európai uniós forrásból zajlik a felújítás - jelezte az ügyvezető-helyettes.

Elmondta: a fejlesztés részeként alakítják ki a Fenéki Ménes Emlékmúzeumot és Kulturális Rendezvényközpontot. Az emlékmúzeum gulyaistállójában klasszikus, a marhaistállóban pedig interaktív eszközökkel mutatják be a fenéki ménes, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és lóversenyzésének történetét.

A létesítmény területén táborhelyeket is kialakítanak, hogy a térség lovastáborközpontjává válhasson a majorság. A rendezvényközpont ugyanakkor tematikus programoknak, időszakos kiállításoknak ad helyet, szeretnék, ha kiemelt rendezvényhelyszínként is vonzaná a hazai és külföldi látogatókat - ismertette Farsang Csaba.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK