2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemcsak név, szellemiség is

2022. szeptember 07. szerda, 19:20
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zalaegerszegen született 118 évvel ezelőtt Keresztury Dezső költő, tudós, akadémikus. Munkásságáról szeptember 6-án (születésnapján) emlékeztek meg a róla elnevezett belvárosi téren.

Keresztury Dezsőre emlékeztek

A költő mellszobránál köszöntőt mondott Szemes Béla, a Keresztury Emlékbizottság titkára, majd Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója idézte fel életének főbb momentumait.
Vannak, akiknek Dezső bácsi – és szerencsére ők ma is köztünk élnek –, másoknak költő, politikus, tudós. Nemcsak név, hanem szellemiség is – fogalmazott. Igazi közösségteremtő személyiség volt, gondolatai máig hatnak. Nem csoda, hogy a város életben tartja emlékét. Zalaegerszegen kulturális intézmény, emlékbizottság, emlékház és irodalmi vetélkedő is viseli nevét. Bár már fiatalon elköltözött szülővárosából, később aktív kapcsolatot ápolt Zalaegerszeggel: mindig szívesen jött a család jánkahegyi házába, de volt iskolájába, a Zrínyi-gimnáziumba is. Egyfajta cselekvő szülőföldszeretet jellemezte, aminek erejét ma is érezzük. Zalaegerszegen kívül Budapestet, és a Balatont is szülőhazájának érezte – hangzott el.

A rendezvényen Németh János keramikusművész is felidézte Keresztury alakját, hiszen a költő sokszor ellátogatott műtermébe, és haláláig baráti viszonyt ápolt az alkotóművésszel.

Az ünnepséget követően – melyen a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói közreműködtek – a városvezetés, a kulturális intézmények-, valamint a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Keresztury Dezső szobránál.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK