2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyolcvan éves Péntek Imre költő

2022. március 11. péntek, 20:28
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett, Pro Urbe Zalaegerszeg,- Radnóti- és József Attila-díjas költő, író, kritikus, újságíró Péntek Imre 80. születésnapját ünnepelték a József Attila Városi Tagkönyvtárban.

Születésnapi köszöntés a városi könyvtárban

Zala megye szülötte (Lenti), az ország számos városában megfordult és az irodalmi életben ott hagyta nyomát. Többek között Zalaegerszegen is, ahol alapítója, később sok évig főszerkesztője volt a Pannon Tükör kulturális folyóiratnak. De már korábban, középiskolai tanulmányai és munkája révén is kötődött ide, 2003 óta pedig lakhelye is Zalaegerszegen van az ünnepeltnek. Bölcsészhallgatóként tagja lett a „Kilencek” költőcsoportnak, akik verseikkel közösen hallatták a hangjukat, és első kötetükkel (Elérhetetlen föld), diszkvalifikálták magukat a „támogatott” irodalomból.

Péntek Imre néhány évig tartó pedagógus hivatását is politikai okok nehezítették. Majd Miskolc, Veszprém, Szombathely, Keszthely, Székesfehérvár, Zalaegerszeg voltak a munkaállomások, több lapnak volt újságírója, alapítója, szerkesztője. A mai napig publikál, támogatja a fiatal tehetségek indulását. Első verseskötete 1974-ben jelent meg, (Éjféli pályaudvar), legutóbbiak pedig 2020-ban (Csipetnyi ég – mely az év legjobb könyve díját érdemelte ki a Magyar Művészeti Akadámiától – , és Megviselt papírmúzeum). 

Rövid szemezgetés az elmúlt 80-ből, melyet megünnepelni barátok, kollégák gyűltek össze a könyvtárban. Kereki Judit a tagkönyvtár vezetője és Balaicz Zoltán polgármester köszöntötték az ünnepeltet, és megzenésített verseivel Cserta Gábor, Takács László kedveskedtek. Levetítették a 2017-ben Péntek Imréről forgatottról filmet (Írókorzó), illetve Mohai V. Lajos moderálásával baráti beszélgetéssel zárult a program. 

Az eseményen a polgármester elismerő oklevelet adott át Péntek Imrének. A jeles kerek születésnap alkalmából a zalaegerszegi és a nagykanizsai önkormányzat támogatásával „A sokszögű ember” címmel köszöntőket tartalmazó könyv jelent meg. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK