2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pajtaszínház-avató pajtadöngöléssel

2016. augusztus 26. péntek, 15:16
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Mozgalmasan telt el a nyár Kehidakustányban, ahol az új fejlesztéseknek köszönhetően nagyszerű programok követték egymást.

A Hagyományőrző Mariska udvart és a Tájházat júniusban adták át, a következő hónapban a Juliális rendezvény számíthatott nagy érdeklődésre, augusztus 6-án pedig a Hagyományőrző Mariska udvaron létesített pajtaszínház avatása.

– Az avatási ünnepséget mi más tehette volna igazán emlékezetessé, minthogy színpadi produkcióval örvendeztessük meg a közönséget. Az első pajtaszínházi előadást az Újszínpad Kulturális Egyesület Hévíz VID-Ámító Társulat vitte színre – kezdte beszámolóját a programról Lázár István, Kehidakustány polgármestere. – Két vidám parasztkomédiát adtak elő, a hely, az esemény hangulatához illően hatalmas jókedvet teremtve. A teltházas rendezvényen fontosnak éreztem, hogy megköszönjem a munkát azoknak, akik a romos istálló pajtaszínházzá való átalakításában aktívan közreműködtek.

Gondos László önkormányzati dolgozó az előkészületekben és a technikai feltételek biztosításában vett részt. Varga Attila kőműves vállalkozó azon elképzelésünket valósította meg, melyből ez a csodálatosan szép pajtaszínház megszülethetett. A beruházást egyrészt a helyi sajátosságokra épülő közmunkaprogramból finanszíroztuk. Építési anyagokat szereztünk be, illetve gépi munkát végeztünk az elnyert összegből, amit önkormányzatunk kiegészített saját erővel. Mindez azonban csak a működtetéssel teljes, így a Tájház, a Hagyományőrző Mariska udvar és a pajtaszínház egyik összefogó vezetője, Gellért Erzsébet.

A hagyományőrzés céljával felújított létesítmények Kehidakustány turisztikai kínálatát bővítik, melyek programfelelőse Lorencsics Istvánné Csilla. A pajtaszínház avatását nagy érdeklődés kísérte, a településen tartózkodó turisták is eljöttek. A vén diófa alatt helyi készítésű süteményeket és szörpöket kínáltak a vendégeknek. A házigazda szerepét pedig Gergely János Uram pajtagazda töltötte be, aki a pajtadöngölésről mulatságos történetet adott elő.

– Augusztus 12-én aztán újabb ünnepre kerítettek sort.

A Tájház udvarán őshonos gyümölcsfafajtákból tündérkertet hoztunk létre, míg a Mariska udvarban egy gyógy- és fűszernövénykertet Girdán Józsefné szakmai vezetésével. Ezt a kertet avattuk fel és mutattuk be augusztus 12-én. Az ünnepségen fellépett Tintér Gabriella, Junior Prima Díjas népdalénekes, népzenész. A rendezvényen az itt termesztett gyógy- és fűszernövényekkel készített italokat és ételeket kóstolhatott a népes vendégsereg.

– Milyen célokat szolgálnak az új létesítmények?

– A hagyományőrzés céljával megmentett épületek a helyi közösségi és kulturális élet színtereként fognak szolgálni. Éppen ezért az itt bevezetett rendezvények turisztikai programkínálatunk szerves részeivé válnak 2017-től, melyekre ugyancsak elvárjuk a lakosságot és a turistákat. Az értékmentéssel nagyon fontos célunk, hogy az iskolások és óvodások megismerjék, megéljék a hagyományokat. Ahogy elkészült a Mariska udvar és a pajtaszínház, már számos kézműves foglalkozás, hagyományos ételek sütése, főzése várta itt a gyereket, és ezek a jövőben is folytatódni fognak a tanév alatt és a nyári szünetben. A nyári gyermektábornak eddig a sportpálya és a kultúrház adott helyet, idén azonban a Mariska udvar és a pajtaszínház is, ahol előadásokkal is várjuk majd a gyerekeket egész évben. Amikor feltettük a Facebookra a pajtaszínház avatójának meghívóját, 170-en lájkolták, és ahogy felkerültek az első fotók az eseményről, máris 400-an fejezték ki tetszésüket. Atz gondolom, ez is sokat elárul a program fogadtatásáról.

Kehidakustányban a kézműves foglalkozások mellett nyári karate-tábor is várja a gyerekeket, ami ottjártunkkor még tartott. Amikor a polgármesterrel átmentünk, hogy megtekintsük az időközben már megnyílt babamúzeumot a közösségi házban, benéztünk a karateedzésre is.

A Zalaszentgróti Shotokan Karate Do Egyesület tagjai táboroznak itt hétfőtől péntekig két edző irányításával. Csütörtökön lesz a vizsga, melyen több szintből mutatják be tudásukat a fiúk, lányok – mondta el érdeklődésünkre Komáromi József 5. danos karatemester, az egyesület elnöke, aki a helyi általános iskolában is tanítja a sportágat. – A tábor kettős indíttatású, a vizsgára való felkészítés mellett a közösségi életre való nevelés ugyancsak fontos cél. Szombaton játékos vetélkedővel zárul a tábor, melyen tudásszint és életkor szerint versenyeznek a gyerekek egymással.

A Deák Ferenc Kulturális Rendezvény és Közösségi Ház emeletén Christine Daniel saját készítésű, sváb és magyar népviseletes babáiból nyílt állandó kiállítás. Lázár István polgármester elmondta, a több mint hatvan darabból álló gyűjteményt a Göcseji Múzeum őrizte ez idáig, amit Christine Daniel örökösei adományoztak Kehidakustány önkormányzatának. Láthatók többek között sokác, kalotaszegi, torockói, szentistványi, buzsáki, hetési, szennai, kalocsai és csökölyi népviseletek, melyeket esküvőkön, temetéseken, aratáskor, kézfogókor vagy éppen vásárra menve öltöttek magukra a régi korok emberei. Mindegyik vitrin egy-egy ilyen életképet jelenít meg.

A páratlan gyűjtemény a Deák-kúria nyitvatartási ideje alatt látogatható, hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között. Időpont-egyeztetés is kérhető a 06-83/334-013-as telefonszámon.

Kehidakustány önkormányzata fontos feladatának tekinti a régmúlt emlékeinek megőrzését, a népszokások élővé tételét. A Tájház, a Hagyományőrző Mariska udvar, a pajtaszínház, a tündérkert és a gyógy- és fűszernövénykert létrehozásával ez a törekvése nyilvánul meg, hogy ezen létesítmények a termál- és élményfürdőjéről közkedvelt település jelenének, jövőjének formálói legyenek, hangsúlyozta Lázár István.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK