2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pálos emlékhely Zalacsány-Örményesen

2017. május 29. hétfő, 09:12
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az egykori kolostor helyén emlékhely avatással, pálos misével és egész napos népzenei programmal várták a vendégeket a Zalacsányhoz tartozó Örményeshegyre.

Lakossági kezdeményezésre indultak meg a régészeti kutatások az egykor Ligetfalvához, ma Zalacsányhoz tartozó Ör(v)ményeshegyen, az Örvényes-patak közelében. A helység elnevezése sem biztos, Örményes vagy Örvényes, azt azonban a levéltári kutatásokból sikerült kideríteni, hogy egykor itt pálos kolostor állt, s már az első kapavágással „falba ütköztek” a feltárók.

A régészeti múltról az ünnepség előtt Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régésze tartott előadást. Többek között elmondta, hogy az 1263-as összeírásban szerepel a település neve, a kolostor pedig biztosan 1378 előtt épült, s 8-12 szerzetesnek adott otthont a festői tájban. A rend életét a török hódoltság kezdte ki, amikortól is fokozatosan elhagyták a szerzetesek a kolostort. A szakembernek egyébként a pálos kolostorok a kutatási témája, és elmondta, hogy a rend felkérésére országos szinten is folynak a régészeti feltárások. A mai Zala megye területén négy pálos kolostor is állt, melyekből még csak romok sem maradtak, hiszen ezeket jellemzően felhasználta az egykori lakosság. Simmer Lívia azonban reméli, hogy találnak régészeti anyagot, alapfalakat, melyből helyszíni bemutató helyet tudnak kialakítani. Az ör(v)ményeshegyi kolostor feltárásában a Göcseji és a Balatoni Múzeum munkatársai is részt vesznek, ahogy támogatja a rend és a helyi önkormányzat is. A munkákhoz azonban szívesen fogadnak lakossági adományokat is, hiszen elsősorban anyagiak függvénye a feltárás üteme.

Az ünnepi szent mise előtt dr. Badacsonyi Tamás, a hagyományteremtőnek szánt program kezdeményezője, szervezője köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a magyar alapítású és a magyarok által kedvelt pálos rendnek kívánnak emléket állítani, remélve, hogy zarándokhellyé válik majd az, ahogy a legenda szerint Deák Ferenc is gyakran látogatott ide.

A misét P. Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrálta az egykor itt állt Szűz Mária nevére szentelt kolostor emlékére, s beszélt a rend életviteléről, lelkiségéről is. A rendház vezetőt köszöntötte Major István, zalacsányi plébános. Majd Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere idézte fel az egykori település történetét. Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója elismeréssel szólt arról a lelkes hozzáállásról, mely elindította az emlékhely létrehozását, és 2016-ban a pálos múlt régészeti kutatását, melyet több intézmény is támogat.

A mise után körmenet indult a kolostor egykori helyére, ahol emlékhelyet és keresztet állítottak. Ezeket P. Csóka János áldotta meg, s imát mondtak az egykor itt élt szerzetesek lelki üdvéért.

Az ünnepségen több alkalommal közreműködött Maczkó Mária Emerton és Príma Primissima-díjas énekművész.

A rendezvényen jelen volt Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK